Борисов: Приравняваме заплатите на духовниците от всички религии с тези на учителите

Приравняваме заплатите на духовниците от всички вероизповедания с тези на учителите. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с представители на Св. Синод.

Борисов се срещна с духовниците от Св. Синод във връзка с предложените промени в Закона за вероизповеданията.

На срещата са обсъждани основните точки, по които Св. Синод има съображения относно законопроектите. На нея присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодалните митрополити, които споделиха своите съображения и опасения относно двата законопроекта, внесени в Народното събрание. От страна на политически партии там бяха Цветан Цветанов от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, Йордан Цонев от ДПС, както и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов.

Премиерът Борисов изрази желанието си законопроектът да бъде изработен и изготвен максимално добре и да не създава конфликт между Църквата и държавата. По думите му всички разисквания по двата проектозакона трябва да минат в диалог със Св. Синод и правните експерти на БПЦ-БП.

„Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи, дарения и т.н., някой да им ги взема, събира и проверява. Това, което държавата дава целево, по еврофондове или от бюджета, разбира се, че ние ще му държим контрол и те нямат против“, заяви Борисов.

„Срещата премина в много добър тон между Българската православна църква, премиера и депутатите от парламентарните групи, които са вносители на закона. Законът е човешко творение и винаги може да има някои пропуски, така че намерихме консенсусно решение. Надяваме се нашите бележки да бъда взети предвид“, каза след срещата западно и средноевропейският митрополит Антоний.

- реклама -