Борисов

Борисов: Приемането на България в Шенген по въздух ще се гледа през март

През март догодина в ЕК ще се гледа точката за приемането на България в Шенген по въздух.Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ в телевизионен мост от Брюксел.

Той заяви, че не се обсъжда приемането ни по земя, защото „в Западна Европа ги е страх, че при друго правителство и  несправяне на България, мигрантският  поток ще стигне до тях през шенгенските държави“.

Не съм за Меркел или за Орбан, опитвам се да балансирам между крайните настроения по темата миграция и съм за силна Европа, коментира Борисов.

Темата „миграция“ е тежката разделителна линия в ЕС – преразпределението и релокацията на миграните. Държавите на първа линия настояваме стриктно да се спазват правилата. България се дава за пример в това отношение. Помолих Жан Клод Юнкер да направи справка колко трафиканти всяка една от държавите е задържала и осъдила. Ние сме водеща страна в доказването, че можем да се справим с мигрантския поток и че споразумението с Турция работи, каза премиерът.

По темата „Турски поток“ премиерът заяви, че има ясно желание от страна на Турция и Русия тръбата да премине през България.

Днес стартира и газовия хъб „Балкан“. Това се теми, които изискват много политическа воля и национален консенсус, но за съжаление по такива теми не се говори. Ние може днес да вземем решение и да кажем подписваме, обясни Бойко Борисов.

Именно затова правителството е работило две години по газовия хъб „Блакан“. Борисов припомни, че самият Юнкер е заявил тогава, че Европа стои зад газовия хъб „Балкан“. Има трети либерализационен пакет и той казва – трябва да има винаги обеми, които да могат да бъдат ползвани от трети страни. България има такива обеми от „Хан Аспарух“, „Силистар“, Азърбайджан и терминала за втечнен газ в Александрополис, уточни премиерът.

„Около 3 милиарда струва построяването на новата тръба, която да води до Сърбия и да продължи към Унгария и Австрия. Ние трябва да предвидим бюджет или да седнем с така наречената политическа класа, опозицията и с президента, и да се каже как да се финансира и има ли риск“, каза премиерът и описа няколко варианта:

„Първият – финансираме го със собствени средства и заравяме 3 милиарда лева под земята в тръби. Обаче санкциите стават срещу Русия такива, че в един момент се получава такъв ефект, че не идва газ и ще се озовем с нови три милиарда под земята, както имаме три милиарда под формата на реактори на Дунава“. Вторият вариант, според Борисов, е в проекта да участват партньори. Тогава трябва дискусия кои да бъдат те и начин, по който ще се строи. Имаме ясно желание от Русия и Турция да продължи потока през България, подкрепено с писма и публични изказвания на президентите на Сърбия и Унгария и канцлера на Австрия. Като първи трябва да намерим техническото решение, обясни Борисов.

Целта на всяко престъпление или корупция е да се придобие незаконно имущество,

Бойко Борисов и Франс Тимерманс

затова конфискацията възстановява справедливостта и възпира, обясни премиерът по темата за закона за конфискация. „Наказателното производство си върви в едната посока, а в другата е конфискацията. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви ясна позиция, че подкрепя този закон и това е начинът за борба с корупцията“. По думите му на базата на това законодателство ЕК е махнала три от точките в мониторговия доклад за страната ни и е признала, че в България няма организирана престъпност и реформата върви.

Можем да сме спокойни в бъдеще, че който и да стане председател на ЕК, за нас ще е добре. И Вебер, и Тимерманс са ни приятели“, заяви Борисов.

Премиерът не се съгласи с въпроса на водещия, че протестите са срещу него.

Протести вървят в цял свят. Това е начин да изразиш мнение. На базата на диалога изпълнихме всички справедливи искания, заяви Борисов и допълни: Така разбирам протеста – ако нещо не сме видели или дооценили, няма нищо лошо да се помогне на дадения бранш или сектор. „Аз съм единственият политик, който два пъти си дава оставката“, припомни той.

Премиерът не се съгласи и с въпроса дали едрият бизнес е най-верният му съюзник.

„Всички участват в решаването на проблемите. Има наколко работодателски организаци и синдикати и в срещите ние сме арбитър и изпълнител на решаването на проблемите. В тези органиаици има и малък и среден, и едър бизнес. Ние сме дясна партия и е нормално да изслушаме и проблемите на бизнеса. Ако визирате строителите, при тях са повече средни и малки фирми, а браншът е един от най-силните. Не зависят по никакъв начин от нас, защото си има обществени поръчки. От нас зависи да има икономически растеж и финансов ресурс, с който съответно да се строи. „Люлин“, „Марица“, „Струма“, това е активно строителство на пътища и се харесва на всички. Продължаваме и с „Хемус“ и отделихме средства и за Северна България. На думи е лесно, но няма ли пътища, няма траен просперитет“, категоричен беше Борисов.

Премиерът не е съгласен и че еднолично раздава бюджетния излишък.

„Когато сменихме премиера Орешарски, имаше дефицит. Какво да се харчи тогава? При нас винаги сме на излишък и има какво да се разпределя, Защото събираме данъци, хващаме контрабанда. Затова има повече приходи, защото прокуратурата и службите работят по доре. Икономиката се изсветли и това го отчитат и ратодателите и НПО-тата. Всички говорят за излишък и това значи, че сме работили много по-добре“, заяви Борисов.

Първо обясняваме и тогава тръгваме към взимане на решение“, заяви Борисов и даде пример с Правителствена болница

„Не съм очаквал да искаш тази болница да остане така и да не стане детска болница. Появи се яростна съпротива и затова ще променим решението си и ще я прехвърлим към здравното министерство, да остане университетска многопрофилна болница. Но Министерския съвет не може да ръководи болници, категоричен е премиерът.

Борисов се ядоса и на въпроса за конфронтацията с президента Румен Радев.

„Този въпрос не е верен. Какво съм казал, дайте ми един пример? Участвах в „Панорама“ и говорих половината предаване срещу президента ли? Или участвах в лекция пред студенти и говорих срещу него?“

По повод отсъствието на представители на правителството на срещата за Изборния кодекс, организирана от президента, Борисов заяви, че е било редно първо да видят каква е програмата му. „Ние сме в Брюксел, Захариева също. Ето утре ще отиде с него в Йордания, въпреки че тук ми трябваше. Аз нито веднъж не съм отворил такава тема, а вие ме питате водя ли война. Нито ведъж не съм се конфронтирал с него по някаква тема, нищо, че си харесва БСП. Това си е негово право. Не стига, че ни шамари ежедневно, а накрая излиза, че ние водим война“, категоричен бе премиерът.

 

 

 

- реклама -