Макрон
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Борисов при Ангела Меркел след срещата в Истанбул

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел в Берлин.

Двамата ще разговарят в рамките на консултациите за бъдещето на Европейския съюз, заедно с министър-председателите наХърватия, Словения и Австрия. Основната тема на разговорите ще бъде бежанската криза и защитата на външната граница на ЕС. Ще бъде обсъдена и политиката на ЕС след Брекзит.

Консултациите са част от подготовката за срещата на върха на ЕС в Братислава, насрочена за 16 септември.

Очаква се Бойко Борисов да запознае европейските лидери с подробности около вчерашното му посещение в Истанбул. Тогава премиерът се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Ердоган. Борисов призова Европа да направи ясна оценка докога Турция ще спира бежанския поток, ако споразумението за премахване на визите не влезе в сила. Премиерът добави, че си е водил записки и ще предаде точно посланията на Анкара. Той припомни, че България и Гърция ще бъдат най-засегнати при негативен развой на събитията.

Борисов във фейсбук: За мен е важно да имаме добри отношения със съседите

В профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов разказа за срещите си в Берлин преди разговора с канцлера Меркел.

„Отново изразих позицията, че България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС, и въпреки тежките моменти, ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница.

За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България„. 

- реклама -