Борисов КСНС Нинова

Борисов: Президентът ни предложи на КСНС предизборен подарък за Нинова

Не очаквах такова поведение по време на КСНС.

Ако не бях там нямаше да повярвам. Чух преразкази, които не съответстват на истината.

Това заяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

Коментарът е по повод проведения днес Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

„Това, което ни се предложи на КСНС беше предизборен подарък за г-жа Нинова.

Никой от тези, които присъствахме не одобрихме това, което се предложи, защото не отговаряше на истината. Взех думата и обясних. Но не ми хареса какво е било преразказано след това и то не отговаря на истината“, каза Борисов.

Премиерът заяви, че в началото още Корнелия Нинова е заявила, че били откраднати 10 млрд. лв. на година, докато в държавата такива пари няма.

„Откъде идват тези 10 млрд. лв., за които говори, като такива пари в държавата няма. 5,1 млрд. лв. са капиталовите разходи на държавата за тази година и се виждат, вложени в пътищата, градинките, навсякъде. Това казаха и г-н Сидеров и Марешки и поискаха да говорят за приватизацията, РМД-тата, касовите бонове, където са откраднати тези пари.

Той обаче не им даде думата, не покани и много хора, които искаха да участват. А в същото време кани министри на всяка своя командировка, за да му организират срещите и поне в чужбина да не се излагаме. А после се връща тук и обвинява тези хора в корупция.

В отговор на въпроса на Нинова за това кой е гласувал против кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, Борисов обяви, че най-добронамерено й е предложил да говори с румънският премиер, който е социалист и да разбере.

Новият европарламент ще се произнесе за главния прокурор на ЕС, обяви премиерът.

„Апартамейнтгейт“:

Скандалът с „Апартаментгейт“ е вече 15 дни от сутрин до вечер, сиреч ние имаме абсолютно свободни медии. Едни си отиват за изкоп, други гледали картинка. Заради „Апартаментгейт“ попитах коя друга партия и кой друг премиер е правил това – колко наши министри си заминаха. Къде всъщност е заровено кучето? Да има нов закон за КПКОНПИ и шефът да се назначава от президента. Като видях как се споглеждат Иво Христов и Корнелия, ми стана ясно кой е писал предложенията. Колегите от БСП в такива ситуации казват, че чакат да се произнесат институциите, ние – без да чакаме, приемаме оставки, заяви премиерът.

За медиите, ако говорим и ако президентът е съгласен, че медиите изнасят всички разкрития, то тогава да спре да повтаря клишето, че не са ни свободни медиите. Значи щом медиите изнасят за всички, има свобода на словото и аз благодаря на медиите, заяви Борисов.

Едни си отиват за изкоп, преди да са се произнесли институциите, отидоха си председател на парламентарна група, министри, колко депутати си отидоха от ГЕРБ. А къде е заровено кучето – да има нов закон за КПКОНПИ и шефа да се назначава от президента. Като видях Иво Христов и Корнелия Нинова как се споглеждат, ми стана ясно кой е писал всички тези работи и защо бе направено това.

Колегите от БСП обаче в такава ситуация не подават оставки и казват, че ще чакат да се произнесе прокуратурата.

Другото, което не беше споменато в изявленията на Радев е как на практика външния дълг от 28% го свалихме на 18% и се платиха над 2,7 млрд. лв. Защо не обяснят това, като говорят за милиарди. Как според тях събрахме пари и платихме? Не показва ли това как работим“, попита премиерът Борисов.

Той напомни платените милиарди за реактора в Белене, за американските централи, КТБ, както и в същото време увеличение на БВП, увеличение на учителските заплати, на полицейските заплати, на средната и минималната работна заплата.

„Говорихме си тези неща и нямаше да правя изявление, ако беше казал всичко, което се е говорело, но не го направи. Накрая се разбрахме всички, че няма да правим обща декларация, защото е извънреден съвет. Говорихме с Корнелия Нинова и за новия закон за КПКОНПИ, че ако искат да се променя нещо, трябва да се върнат в парламента.

„Казах, че по този начин, по който олигарсите, собственици на медии са тръгнали да изопачават истината, няма да стигнем доникъде и не може да се ориентираме каква е истината“, заяви Борисов.

Проблеми има и ще ги решим, но не може, когато митниците са задържали рекордно количество наркотици, прокуратурата вкараха знакови перачи на ДДС, знакови алкохолни и тютюневи босове и приходите в бюджета въпреки тези разходи, които изброих са повече и има излишък, да не се призната това.

 

Надявам се както ние сме били коректни, така да отидем заедно на важни неща – ето сега идва папата – да направим нещата така, че да се представим добре, заключи Борисов.

 

- реклама -