Борисов: Президентът да поеме отговорност за свалянето на охраната на Пеевски и Доган – Видео

Премиерът Борисов коментира снощния протест в центъра на София и участието на президента в него.

Събирането е било незаконно и без уведомление в МВР, съобщи Борисов. Това обаче не е попречило часове наред на ята от по 100-200 души да тероризират столичани като запушват различни точки на София. Полицията не се намеси, въпреки че нарушават и противоепидемичните мерки.

„Толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши. България го е правила това много пъти с грешни решения.

Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, не сценка. Видими публични лица – Христо Иванов ми е бил вицепремиер, шеф на партия. Дебаркира за провокация като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме, отива там с цел. Не го виня. Всяка партия ползва ситуацията, както намери за добре политически. Приемаме, че е добронамерено. Събитието на 200-300 метра от мястото, където охранителите пазят ВИП лице, но не е там.

Нищо не налага тези действия на охранителите.

Днес го гледах и виждам артисти. Единият леко върви и носи знаме, а другият го бута до водата, докато джапне и после го пуска. И върхът на възмущението ми е, че сержанти ли са офицери ли, президентът Радев ще каже какви са, взима и хвърля знамето, като вижда, че ги снимат и са отишли тези хора с тази цел да правят филм. И охранителите правят всичко възможно да е автентично. Качват се после на колата и отиват къде – Манолова, Корнелия Нинова, те са от едно котило. Какво прави Христо Иванов при този, който пряко отговаря по закон за НСО, като казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? 4 години Радев ръководи пряко НСО. Не могат да излъжат, защото когато са ми пращали имена за началници и заместници, не съм казвал кой искам“, каза Борисов и каза, че веднага ги е одобрявал.

„Закон за НСО нямаше и направихме. В тази комисия, с която искат да си измият ръцете, участват ДАНС и главният секретар на МВР. Там дневния ред се задава от НСО, от шефът, който е назначен от Радев. Той определя какво ще говорят и решават. Отговорността е негова. Затова ме учуди това присъствието и защо аз да съм отговорен.

Защо този сценарий не се направи, когато ДПС заедно с БСП искаше вот за недоверие за сваляне на правителството?

Или когато ДПС искаше оставките на наши министри и коалиционни партньори? Или когато ДПС с няколкостотин хиляди гласа подкрепи Румен Радев. На консултативни съвети председателят на ДПС винаги е подкрепял решенията на президента и тогава не е стояла темата с охраната. Тогава са били удобни. А сега искат да искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно. Но аз винаги публично съм им благодарил, когато са помагали – в местната власт с кметовете. Ние не делим кметовете и работим за всички хора“, каза Борисов и припомни, че ДПС са подкрепили и американските самолети за разлика от проруските партии.

„Още 2018 г. Валери Симеонов излезе и каза да се свали охраната на Ахмед Доган. Не е била свалена. Тогава си пътуваха с президента и му казах да си говори с Радев да се свали.

Питал ме е за Пеевски защо е охраняем. И аз когато МВР ми докладваха при атентата срещу Алексей Петров с гранатомет, същите извършители бяха наели апартамент месеци преди това с пряк изстрел, намерихме и схемата, при която е трябвало със снайпер да бъде ликвидиран Пеевски и едновременно и Алексей Петров с гранатомет“, разкри шокиращо Борисов. Той уточни, че службите са докладвали това.

„Сега някой иска да ми вмени, че аз имам вина. Добре – той да поеме отговорността за сваляне на охраната на Пеевски и Доган.

Решихме в понеделник да внесем законопроект и да дадем само на него отговорността кой да се охранява. Ако питате мен, НСО трябва да пази само тримата – председател на НС, премиер и президент. Няма да коментирам квалификациите. Българският речник е цветущ. Ще му напомня, че надали има българин с повече ордени и полицейски награди в света от мен“, отсече премиерът. .

„Оставете простака да си говори – когато отвърнеш, ставаш същия.

Но припомням откъде тръгна сценария. С медицинските сестри тогава не успя, беше изигран максимално, но не успя.

Но сега виждате как добре е сглобен протестът – Христо Иванов протестира с тези, които го къпаха.

Те го изкъпаха, той ги подкрепя и държи мен отговорен. За кое? Президентът лично носи отговорност и с назначаване на директор на НСО, вменява тези функции на него – обучението и действията на всички свои служители. Считате ли, че един средноинтелигентен човек, когато го снимат, ще хвърли българското знаме? Вместо да го развее, да ги покани да се пекат, да каже, че ще държи знамето. Да са вежливи както полицаите. Виждате, че на протести ние изкарваме жените полицайки отпред, да няма напрежение. Тези хора в НСО не са ли обучени това да го правят, а и ВИП-а им го няма. Няма никой на пущиняка, а те го бутат пред камерите и гледат в обектива… И ето ти сценарий.

Като Прокуратурата влиза в сградите на Министерски съвет и извлича министри и зам.-министри, ние дума казали ли сме? И аз го научавам от медиите, когато го пуснат. Главният прокурор работи само с главния секретар и дори министърът на МВР не знае.

И аз месеци наред гледам министрите ми с белезници. В най-важната служба – в ГДБОП, също“, припомни премиерът.

Заради днешния ден – днес е важен ден и цял ден ще се работи. Тази ярост идва заради това, което ако успеем, ще се случи.

Премиерът визира очакваното дов.ечера решение на ЕЦБ за приемането на България и Хърватия в ERMII.

Вече няма да могат да се фалират банки. Няма да могат да се тегля пари в кеш, без да светнат в Европа. Ние ще сме на мястото на най-успелите в Европа, нямаме да сме само в посоката, а ще сме там. Довечера чакаме да се случи и започна от снощи. И ето този сценарий от преди два дни. И питам дали има дясномислещ човек, който да не знае какво значи да влезеш в европейския банков съюз, да участваш в Европа на първа скорост?

В момента е най-ниското ниво на контрабанда на цигари в страната, подчерта Борисов.

Защо дясномислещите хора не изчакаха да мине днес и утре да правят. Защо влязоха в този сценарий? Да не мислят, че ще ни убедяту че ще мислим случайно. Колко българи отиват на плаж със знаме? Видно това е сценарий. А когато има сценарий, има сценаристи и те вчера се показаха. А причината е тази, която казах.

Не искам да коментирам прокуратурата, защото това, което се причинява на правителството, не е плюс. Когато се арестуват министри, не се вдига рейтинга на правителството. Но ние дума не сме казали.

ДПС сега е темата, а защо? Когато те подкрепят Радев и БСП, тема няма. Когато подкрепят евроатлантически решения, има проблем.

Те са тези, които най-много подкрепят влизането на България в Еврозоната и чакалнята. Най-много ни подкрепиха за Ф-16. Това е. Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи.

Но много от протестиращите лидери са били там – едните на летните, едните на зимните. Аз когато нещо правя с ДПС, излизам и казвам и работя с общините и затова като отида, те ме посрещат като приятел, защото работим за всички хора“, заяви Борисов.

Когато се разследват такива олигарси, толкова имена, трудно е да удържи едно правителство.

Това са огромни ресурси, които виждате. Но когато беше служебното правителство с над 100 млн. лв. по-малко пари събрахме от цигарите в бюджета. В момента е най-ниско нивото на контрабанда в страната“, отчете примерът.

„Когато трябваше на среща в ЕС да се реши европейското бъдеще на Сърбия, имаше протести. Президентът Вучич каза, че са проруски сили и агенти. И видяхте вчера кои бяха на протеста – знам им потеклото, не се учудвам…

А ние строим – Балкански поток, магистрала Европа, Струма – видяхте вчера как пренасят уникално нов мост над действащ.

Пак искам да се обърна към своите опоненти – да прояват малко държавничество.

Едните се готвят да се саморазправят в Росенец, от това което МВР ми докладва. В Босна и Херцеговина от една сватба тръгнаха нещата! Етническият мир е много важен. Разбира се, общината в Бургас и въпросният плаж или пристанище, да се види и да се върне на хората. Както на моята къща се разхождат хората, спират, снимат, който иска – като туристическа атракция. На Евксиноград си ходят хората и си снимат и плажуват.

На Алепу също стана ясно, че може да бъде само къщичка за птици. Пратих Дончев на езерата да спрат багера. Вчера проведох коалиционнен съвет и благодаря на Валери Симеонов, оттегли своите предложения, за да спокойни хората. Сега пък собствениците ще скочат, че им забраняваме на имота от дядо им и баба им. Но нека да го направим, да са спокойни, че няма да има безобразия“, каза Борисов.

„Внимавайте – гледам и как се събират структурите на ГЕРБ. Те си мислят, че могат така безнаказано да идват и да ни обиждат под прозорците. Но като гледам как се събират, след това да не съжаляват. Това няма да доведе до нищо добро“, предупреди Борисов заради призивите на структурите на ГЕРБ за протести в отговор на уличните метежи.

„Докато ние работим, гледам, че те чудесно си бродират с Христо Иванов. Даже с офицери от чужбина. Бродират си. Сценарият е в един сайт да излезе, после в една телевизия, добре се справят, не отричам“, каза Борисов по повод доносите на ДеБъ и сие срещу България.

„Вера прочетох едни новини – „Радев скочи на Доган и Пеевски, прокуратурата влезе в президентството“. Какво общо имат съветниците на Радев? И как им скочи точно, като 4 години им държи охраната? Когато го подкрепяха и Карадайъ ходеше при него, тогава ли скочи? Но вижте как едно заглавие обърква хората и си казват какво е това безобразие, бе… Така се настройват хората. Ето в понеделник взимаме решение и тогава няма да може с нищо да се оправдава. Да си сложи подписа, че няма опасност утре този човек да го застрелят. Тогава ще види какво е да носи отговорност.

- реклама -