еврозоната инфлация

Борисов: През юли 2019 г. ще получим покана за чакалнята на Еврозоната

През юли 2019 г. ще получим покана за чакалнята на Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на бизнес форум, организиран Германо-българската индустриално-търговска камара. Същото се отнася и за мониторинга на ЕК върху България.

„Имаме три неща да изпълним. Имаме прекрасна среда за инвеститорите. Инфраструктура, която се гради“, добави Борисов.

Борисов подчерта, че сме изпълнили ангажиментите си към ЕС, стриктно спазваме и опазваме границите на ЕС.

„За бизнеса е важно стабилни данъци, огромен фискален резерв, гарантиран чрез МВФ евро-лев. За Шенген не съм сигурен, защото има една или две държави, които са егоисти. Чисто егоистично тези държави пазят интереса на своите народи, затова и ние го отнасяме в случая България и Румъния. По море няма да са прави ако не ни пуснат“, отбеляза още Борисов. Той уточни и че външният дълг ще продължава да пада.

За Брекзит Борисов коментира, че всички чакаме 12 април.

Колкото и да изглеждаме оптимисти, строят митници, назначават служители, подготвят се КПП-та и всички наши министерства се готвим за Брекзит без договор. Последиците ще са много тежки за всички, уточни Борисов. Понеже Германия винаги плаща сметките, затова предполагам, че и канцлерът най-много се тревожи.

По отношение на икономиката премиерът каза, че от 2009 г. насам икономиката започва да бълва и да работи. „И е така във всички сфери. В тези данни наша намеса няма. Организацията на Велев отчита спада на сивата икономика, имаме изсветляване на икономиката. Вчера четох изказване на моя приятел Вучич, сърбите са много по-емоционални от нас, ние сме малко по-хладни, имаме дисциплина, да не правя други сравнения, защото си имаме характер. Ние полагаме също огромни усилия и имаме най-ниския външен дълг, финансова дисциплина години наред поддържана. ЕЦБ каза, че няма проблеми в България, няма какво да дискутираме, обясни още Борисов.

- реклама -