снимка: Булфото

Борисов прекара нощта в ареста – За какво е задържан и какво следва? (Обновява се)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прекара нощта в ареста. Вчера малко преди 21.00 ч.той, медийният му съветник Севдалина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани.

Бойко Борисов е

задържан за изнудване.

Това обяви адвокатът му Менко Менков с твърдения, че това е станало по сигнал на „Боец“.

„Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван.

Аз не разбрах в какво

е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването“. Това заяви адвокат Менко Менков след като се срещна с експермиера Бойко Борисов в ГДНП, цитиран от БНР.

„Няма и не може да има

повдигнато обвинение. Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ“, посочи защитникът.

10 декември по разпечатка от медиите.

„Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата“, подчерта адвокат Менков. И допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е

разпит на министър-председателя

Кирил Петков. „Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай“, посочи адвокатът.

По думите му инспектор

от „Националната полиция“ е издал заповедта за 24-часово задържане. „Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим“, категоричен беше Менков.

За мащабна операция

на ГД „Национална полиция“ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство по-рано. Извършени бяха претърсвания и изземвания на много адреси.

Европрокуратурата не участва

в разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов. Това обяви адвокатът му Менко Менков, който се срещна него. Лидерът на ГЕРБ е задържан в сградата на ГД „Национална полиция“, пред която се бяха събрали стотици членове и симпатизанти на партията.

„Изобщо не се твърди

за никакви евросредства, единственото, което се твърди е, че вероятно премиерът в срещата си с Кьовеши вчера е обявил, че ще последват някакви арести, защото нещо трябва да се прави. Но европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори не участват в разследването и не става въпрос за никакви евросредства“, категоричен бе Менков.

За нищо конкретно

не става въпрос, това са извадки от медиите в продължение на години за публикации от най-различни неща, по голяма част от които са правени проверки от прокуратурата, има досъдебни производство, откази от образуване и досега няма повдигнати обвинения на никого, категоричен бе адвокатът на Борисов.

Борисов ще си прекара

нощта в мястото за задържане 24 часа и утре ще очакваме разследващите какво ще решат да правят, те трябва все пак да докладват на прокуратурата, да пуснат съобщение до нея в 24-часов срок, да се определи наблюдаващ прокурор и да видим ще има ли повдигнати обвинения, допълни Менков. Бившият премиер може да бъде разпитан и в качеството му на свидетел и да не бъде задържан, допусна адвокатът му.

„Изобщо не можем

да говорим за никаква неотложност,  проверката е от 3 месеца. И днес, под нечие давление, разпореждането идва от кабинета на премиера Кирил Петков, който няма правомощия. Това става ясно от данните по преписката. Кирил Петков е разпитан по-рано същия ден в качеството му на свидетел и това е единственото действие по разследването, с което е сложено началото и е образувано досъдебното производство“, каза още Менков.

Той обаче обясни,

че не са му предявявани никакви материали от досъдебното производство и не е запознат с никакви, освен с протокола от претърсването на дома на Борисов и заповедта за 24-часовото разследване. До момента няма никакви данни за престъпление на Борисов, категоричен бе адвокатът му. Никой друг не е разпитан. Само премиера и са извършени претърсванията.

Но аз не разбрах

в какво е обвинен Борисов, той също не знае и не разбира, тъй като е написана една обща разпоредба, че е изнудвал някого, но не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването, едни общи неща, коментира той.

Борисов не може да бъде разпитан, защото дори няма разследващ полицай. Има само полицейски органи, които се държат изключително професионално, без опит да се оказва никакъв натиск, каза още Менков. И обясни, че ще обжалват пред Административния съд заповедта в 7-дневен срок. Но той така или иначе ще си преспи тук, допълни адвокатът.

Менков подчерта,

че за нито едно от претърсванията няма разрешение от съда, а полицейските органи ги извършват при условия на неотложност. По закон са длъжни за 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания или не, допълни адвокатът.

Менков потвърди,

че Владислав Горанов също е задържан. В момента се изготвят документите по задържането му за 24 часа, каза той. Очаква се Севдалина Арнаудова също да бъде задържана за 24 часа, тъй като в дома й продължава да тече претърсването, допълни адвокатът. Той нямаше информация за Менда Стоянова. Пиарът на ГЕРБ Никола Николов обяви, че е говорил с нея преди 10 минути и тя не е задържана.

Според полицията

в момента са задържани бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият председател на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

В 07:00 ч. симпатизанти и членове на ГЕРБ ще протестират пред Главна дирекция „Национална полиция“. Протест ще има и в 09:00 ч. пред Министерския съвет.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено