Борисов, министри, кабинет

Борисов представи състава на кабинета на ГЕРБ/СДС – ето кои са предложените министри

„Не можем да отречем успехите през тези 4 години в колко трудни коалиции влизахме“.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов от болницата, в която се възстановява от операция на коляното.

Не ни беше лесно да направим правителство с Реформаторския блок, нито беше лесно да договорим с патриотите много неща, защото те също се караха трите партии.

Само Каракачанов остана до края и си изпълни ангажиментите, за което му благодаря. Търсехме подкрепа и от Марешки, както и от ДПС за всички важни решения като новите изтребители, както и по евроатналнически теми и това е ставало явно и видно и съм благодарил публично, каза Борисов.

Българският избирател ни постави на първо място и искат да съм премиер. Но аз прецених, че спокойствието в държавата и средата за работа, без дразнител, какъвто явно аз се явявам, защото съм като Роналдо и Меси в политиката. Те сега се радват, че ме няма и куцам, но главата ми е здрава.

Затова реших да представим Митов, който е най-евроатлантантическия човек.

Затова им го представих, за да може да си говорят с него, като не искат с мен, понеже аз ги бия на избори. Само да е мир и спокойствие, предложих него и искам да има стабилно правителство.

В момента има огромно управляващо мнозинство.

Ние обаче сме първа сила и ще предложим кабинет.

Но можем да бъдем и опозиция. Те се събраха и дори не сложиха председател от първата политическа сила, както се прави. Партията единодушно сега застава зад Даниел Митов. След него вицепремиер и министър на отбраната ще е Румен Христов, който пак е евроатлантически човек. Той подписа влизането на България в НАТО и ЕС. Даваме ясно знак с Румен и Дани Митов за нашата ориентация към евроатлантизма.

Нямаме слаб министър и ако трябва да съм коректен, предложих на Каракачанов да остане военен министър, но той обясни, че приема вота на избирателите, че не са го пуснали в парламента. Но да се знае, че му предложих“, каза Борисов.

За министър на културата ГЕРБ предлага завършилия в Холандия музикант Калин Вельов. „Останали са ти приятели сигурно в Холандия и може да им се обадиш. А и явно времето е такова, че ще се надсвирваме и надпяваме. Длъжни сме да оценим и това, че работи добре като депутат.

Любен Дилов-син предлагаме за министър на туризма и се надявам, че сценаристите, които сега яростно използват обидни епитети, трябва да ти кажат защо не се харесвати защо ще са против теб. А ти и по водните спортове и като културтрегер си много наясно с туризма, защото той е пропаганда, да кажеш, че нашето е по-добро от всичко останало“, обясни Борисов.

Депутатът Александър Иванов Борисов предлага за министър на регионалното развитие, тъй като е младо лице и част от обновлението. „Не че не са се справили Нанков и Аврамова. Но да се види, че работя и мисля напред. Куцук, куцук, а ама главата ми е здрава“, отсече лидерът на ГЕРБ.

„Обръщам се към всички, които предварително говорят, че няма да се коалират. Ако се отиде на служебно правителство особено за втората партия това означава страх и безотговорност, ако те избягат от отговорност, защото имаме депутата Слави Трифонов и трябва да отиде в парламента, не аз.

Аз се оттеглих. А вие сте мощно управляващо мнозинство и още утре може да имате нов щаб, нов ваксинационен щаб, нов план, каквото искате. Не спекулирайте повече с плана, защото в неделя пред всички медии представихме плана. Те затова време трябваше да са го коригирали и да имат предложение. Сега ние ще ги питаме работят ли и какво работят“, закани се Борисов, който обяви, че ще е силна опозиция.

А иначе искам ГЕРБ и СДС да останете държавници, защото и можете и ще го покажете, както сте го показвали.

А те да влязат в ежедневието, да си гледат плана, имат човеци, които да им го представят, а и тайно звънят. Но аз съм виновен, че навремето тайно се срещах с тях, не че нещо им стана, те развалиха моята репутация, но не и тяхната“, припомни премиерът.

Ивелина Василева ще е министър на околната среда и водите, тъй като е била успешен министър и няма как и зелените да са против нея, смята Борисов.

„Август месец беше най-добрия за мен, защото реформирахме ГЕРБ, те ни направиха по-силни. Лошото е, че знаят и другото продължение – само да сме живи. Защото знаете, че няма човек, няма проблем. Това искат…

С останалите министри си оставаме – Дончев безспорно е най-големия капацитет в еврофондовете.

А е интересно, че те говорят само първия план за 12 млрд. евро, а за другите 30 млрд. нямат никаква идея, а имаха достатъчно време да се подготвят – цяла година близо.
Дори им предлагахме да се включат да се включат, защото ако те са хитри и коварни, да гласуват правителството и да се гавраят с вас, но едва ли тщеславието им ще го позволи.

Екатерина Захариева, Кирил Ананиев, Деница Сачева – най-добрия социален министър, който сме имали, Десислава Ахладова, Костадин Ангелов остават. Ангелов във Варна победи Трифонов с над 10 процента“, заяви още Борисов. Христо Терзийски ще остане във вътрешните работи, а Росен Желязков също остава министър на транспорта в проектокабинета

Жечо Станков е номинацията на Борисов за министър на икономиката, а Делян Добрев за министър на енергетиката.

Страхлив е този, който няма отговорност да направи кабинет. Защото е много лесно да обясняваш кой е страхлив, но това се измерва само по едно – дали можеш да носиш отговорност. И аз я носих от сутрин до вечер!

Истерични злобни хора винаги са ме плашили, те са деструктивни, но политиката не е да псуваш, да крещиш и да плашиш. Това го правят мутрите!“, коментира още той по повод новите партии в парламента.

Борисов отчете, че вече в политиката няма как да има пълни мнозинства и го няма никъде в ЕС. Затова се правят коалиции, колкото и да е трудно. Той не скри, че винаги се управлява трудно в коалиция, но така е решил народът. Затова ГЕРБ винаги са постъпвали отговорно и са правили коалиции, въпреки, че това им сваля резултата.

„И ние сме виновни и затова имаме този отлив и го приемаме. Но винаги е така в коалиция. Знаете ли как се работеше с Краси и Дончев на една маса? Внася за ромската интеграция и казармата и Дончев казва, че ако това се внесе, не може да се обади в Европа. А Краси казва – аз ще си го внеса, вие ако искате.  За шума Валери каза – или с пасивите и позитивите. Не е било лесно.

Темата за можоритарния вот дори няма да се повдигне вече, а беше обещана и ние я внесохме. Сега ще чуем какви ли не нови предложения.

Страхът ще е на този, който не поема отговорност и не състави кабинет.

Сега имат огромно мнозинство, могат да управляват и да направят всичко, което са обещали и да видим как ще вдигнат доходите повече от ГЕРБ и къде са им разчетите.
По време на служебното правителство на Румен Радев, което подозирам, че искат, българският народ ще го оцени. Както и това, че в условията на пандемия минахме най-леко, а те искат да има хаос и служебно правителство.

Народът ме избра за депутат, отказах се! Какво повече да направя?

Над 100 милиона са само за два месеца приходи от митниците и цигарите, контрабандата се вдигна по време на служебното правителство, а ние я държахме под 3%“, напомни Борисов.

„Опитайте се с разум там, където не сте скъсали връзки, дори и да не се съгласят да ни подкрепят, то е важно да се говори, защото когато им трябва мнозинство, ние ще отговорим.

Защото не е срамно да говориш с първата политическа сила, която народът е избрал. Изговорете каквото можете и ще излезем в четвъртък да кажем какво сме направили и дали имаме подкрепа“, посочи Борисов.

Десислава Атанасова отчете, че след вкарването на мажоритарния вот, партията няма отговор, освен пост във фейсбук на Трифонов.

„Ние последователно два пъти внасяхме мажоритарния вот от референдума, тогава нямахме гласове, а сега имаме 126 общо с ИТН.

Ако искат, може да бъде прието“, посочи Атанасова, която е шеф на ПГ на ГЕРБ. Тя заяви, че в предложението има и такова за район чужбина да има 6 мандата.

„Те ще ни говорят за електронно гласуване и по пощата, а Рюте ми се обади и каза да не се лъжем, защото са го направили в Холандия и после са го забранили. Знаем ги руските хакери колко са добри и какво може да се случи. Гласуване на пощата, кой ще го контролира? Като дойде един плик с писмо – как ще го броиш, помните ли провала в САЩ по пощите? Как ще се удостовери кой кой е? Аз като отида да гласувам ми гледат личната карта, сравняват в два списъка“, каза Борисов и по повод руските хакери припомни колко е твърда страната ни при гонене на шпионите. Борисов похвали службите за доброто им сътрудничество с Чехия по шпионските скандали.

Александър Иванов отчете, че всички международни агенции и повишиха рейтинга на България, което е външна независима оценка.

След това Борисов припомни, че той вече не е депутат, оттеглили се е от всички постове и ще говори само като лидер на ГЕРБ по партийни въпроси.

Депутатът Трифонов е на дневен ред и той трябва да отговаря, има всичката подкрепа, което аз никога не съм имал. ДПС и ДБ дори са заедно да го подкрепят“, посочи още той. Дилов-син се пошегува, че най-важните хора в държавата куцат – Борисов и Трифонов, а лидерът на ГЕРБ то поправи през смях, че куцат с различни крака. „Той май е с другия крак – единия с десния, единия с левия и може да се подкрепяме“, засмя се Борисов.

„Едва удържам хората да не дойдат пред парламента, като гледат как се държат с депутатите ни“, призна също Борисов по повод хилядите симпатизанти на ГЕРБ, които в последните дни пишат на партията и в социалните мрежи с искане да излязат на протест.

 

- реклама -