Борисов поиска от ЕС по-малко „тежка реторика” за Турция и под 2% от БВП за отбрана

Борисов: Приобщаването на страните от Западните Балкани ще затвори страницата с войните в региона

„Благодарен съм на ЕС, на Доналд Туск, на Федерика Могерини и на всички колеги премиери, канцлери и президенти в ЕС, че сложихме темата на масата по време на председателството ни. Страницата за Балканите дори не е затворена“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на Неформалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС.

Предизвикателствата налагат истински да се борим и да отчитаме колко и какви са рисковете, както и за колко кратко време могат да се развият на Балканите. Благодарих на всички, защото темата се сложи на масата, след няколко дни в София, когато ще се съберем лидерите на Балканите и ЕС отново ще я дискутираме, добави Борисов.

Искам да помоля за подкрепата ви, защото никой по-добре от вас не познава опасността от война на Балканите. Когато обсъждате темата с правителствата си ви моля да не я подценявате, подчерта Борисов, обръщайки се към министрите на отбраната от ЕС.

Общата европейска отбрана и фондовете, които се заделиха и огромните усилия на Европейския съвет са положителна стъпка напред, но далеч не са всичко, което можем да постигнем във военната индустрия, в кооперирането между отделните държави, коопериране на родовете войски и техниката, необходима за тях. 2% от БВП са много пари и годишно ако погледнем бюджета на ЕС, ще излязат трилиони за въоръжение, подчерта още Борисов.

Това, което правим на Западните Балкани, е мир

Тук е имало най-много войни и продължават да действат международни мироподдържащи мисии, а между отделни държави остават нерешени проблеми. Даването на евроатлантическа перспектива пред страните от региона означава да затворим страницата с войните, посочи премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят акцентира върху ефективността на разходите за отбрана. Той посочи, че Европейският съюз влага огромни усилия в тази сфера, но критерият за отделяне на 2% от БВП за отбрана не може да бъде единствено достатъчен за постигане на целите на колективната отбрана. “Не считам, че е нужно всяка държава да купува от щанда на килограм. Може колегите от НАТО и ПЕСКО да направят точен разчет за всяка страна какво би било приоритет, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда”, каза Борисов, обръщайки внимание и върху отговорностите по отношение на отбранителната индустрия.

Българският министър-председател подчерта и усилията на страната ни в борбата с нелегалната миграция. Той посочи, че нулевият натиск по границите се дължи и на споразумението с Турция и призова за нормализиране на отношенията с този най-голям съсед на ЕС и член на НАТО, който има най-силната армия в Южния фланг на Алианса.

Борисов информира министрите на отбраната и за плановете на страната за закупуване на военна техника за нуждите на Българската армия.

- реклама -