Борисов, Ердоган, среща, Турция, мигранти

Борисов преди срещата с Ердоган: Конфликтът до нас влияе лошо на растежа и икономиката – Видео

Години наред с нашата братска държава Гърция водим една много балансирана политика. Ние имаме прекрасни отношения и с нашата съседка Турция и Ердоган, непрекъснато водим диалог с тях. Имаме много инфраструктурни проекти, газови връзки, туризъм, и с Гърция и Турция.

Това заяви премиерът Бойко Борисов преди да отпътува за Анкара за среща с президента Ердоган.

Те правят църкви, ние ремонтираме джамии, заяви Борисов. В един момент, виждате, има конфликт, посочи премиерът. По думите му, решението е в изграждането му на център за сигурност.

Ще дойде ден да пожалите и за мен, защото ви се вижда лесно, а то не е никак лесно.

Последните разговори, които съм провел, е с моите колеги, по тяхно искане, с Макрон, председателя на ЕС, ЕК, Пленкович, Мицотакис, Ердоган и с още десетина, обясни Борисов.

Свикнахме да имаме нула миграция и много добри отношения с двете гранични служби и министерства.

Но такива конфликти, такива бомби влияят лошо върху растежа, бизнеса, икономиката и туризма. Когато имаме и коронавирус, нещата може да станат по-сложни, заяви Борисов.

Отивам на една приятелска вечеря с моя колега и приятел турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Не можем да гледаме отстрани и да злорадстваме, защото, когато по границите размятат жени и деца…голяма грешка е да се вади армия срещу тях, посочи министър-председателят.

По отношение на кризата в Сирия, българският премиер поиска незабавно спиране на военните действия там, мир и разбирателство. За това апелирам към всички колеги, добави той

„Ние не сме посредници. Аз олицетворявам тревогите и позициите на България“, каза Борисов.

14 разговора трябва за проведа преди да излетя от Турция. Един мъдър политик си мери думите и, ако стигнем до такова решение и да го обявим, надявам се от София, нека засега бъдем скромни, посочи той.

Премиерът обяви още, че на срещата си с Ердоган ще направи всичко възможно да запази добрите отношения между Турция и България.

Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

- реклама -