Борисов: Правителство ще има, ако премиерът и външният министър са от ГЕРБ (Видео)

Правителство ще има, ако премиерът и външният министър са от ГЕРБ. Това става ясно на брифинг, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде в централата на партията. Това е първият коментар на победителите във вота 2 в 1 след изборите в неделя.

Лидерът на Бойко Борисов кани всички партии за сформиране на кабинет с премиер на ГЕРБ. Той обаче няма да е министър-председател, стана ясно още днес.

ГЕРБ излъчва преговорен екип, който започва преговори за съставяне на правителство и приоритетите на 50-ото НС. Разговорите започват от другата седмица, а покани ще има за всички партии в новия парламент. Предлагат обаче само кабинет с мандат на ГЕРБ, както и с премиер и външен министър от партията на Бойко Борисов.

Ще излъчим преговорен екип – Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева. От понеделник ще се свържем, ще поканим всички лидери на партии, защото темите са две – правителство и парламент. Ще е добре да може да ги сложим на две плоскости и да работим паралелно. Поради изострените отношения смятам, ще това е работещ вариант, посочи Борисов.

 

Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ.

Аз няма да се предложа за премиер, за да успокоим възможностите. Ако има отговорни държавници, които да не стоят отстрани и да се подхилкват… Аз още преди няколко месеца ви казах, че правителство само с ДПС няма да направя. Месеци работихме заедно с ДПС – слагахме си подписите и имената: Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски, коментира бившият премиер.

От БСП и „Има такъв народ“ вече заявиха, че са за надпартиен експертен кабинет, но не и правителство на ГЕРБ с премиер Борисов. Днес той обясни, че „протяга и двете си ръце към всички партии“. Но не може да обясни на партията отново, че макар и първи на изборите, няма да имат свой министър-председател.

Над 10-11% разлика в миналото означаваше пълно мнозинство,

коментира резултатът лидерът на партията Бойко Борисов.

Много са ми интересни колегите от по-малките партии, които първо казват, че няма да подкрепят правителство, но трябва да има такова. Те са паднали, но щели да поведат революция, каза още той. Подобно изказване направи председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов в понеделник. Тогава той предупреди, че ще поведе хората на революция, ако се състави правителство,

което по някакъв начин въвлече България във войната в Украйна.

Как е правилно според мен да се подходи, защото пак всички казват, че не могат да се ангажират с правителство, но не искат пак избори. Обръщам се към всички лидери на партии – ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, не е времето, защото е време на война и светът е пред война. Сега времето е за мъдри мъже и жени, посочи той.

За нас от особено значение е връщането на подкрепата в градовете където е трудно да се каже, че сме се представили добре на местните избори, като Варна, Видин, Благоевград, Пазарджик, Шумен и други. Това слага край на опорката, че добрите ни резултати се дължат само на участието ни в местната власт.

Така зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира резултатите от изборите. Това е първият коментар на партията след вота в неделя.

 

 

- реклама -