Борисов

Борисов потвърди: Карантината на Банско пада утре – Видео

Карантината на Банско ще бъде отменена от утре.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който даде брифинг след извънредно заседание на Министерския съвет.

„Всички условия на извънредното положение обаче остават“, каза още премиерът.

Борисов благодари на патриарха, Светия синод и владиците, тъй като те осъзнават ситуацията и по Великден хем ще си вървят религиозните празници, хем ще се спазват всички хигиенни условия.

„МВР ще контролира реда за разстоянието и маските, за да може хората в момент на пандемия, да се помолят на своя Господ“, коментира премиерът.

Представители на Борда за иновациите за бизнес услуги и технологии обявиха, че техни специалисти доброволно ще отделят 15 000 часа, за да се излезе от тази криза със системи, които са едни от най-добрите в ЕС. „Трябва да използваме свободния ресурс, който имат компаниите в борда, в полза на обществото“, увериха представителите от борда на Асоциацията за иновациите, бизнес услугите и технологиите.

„Впрегнали сме мозъчния тръст на много високотехнологични компании, за да помогнем“, обявиха представителите на технологичните компании и добавиха, че IT секторът у нас трябва да излезе много силен от тази криза.

„Това е доказателство, че кризата ражда и възможности.

Ние поемаме протегната ръка с признателност. Считаме, че с тези 15 000 часове човешки труд ще можем да изградим националната здравноинформационна система. Това в момента е приоритет – и електронно здравно досие, и електронна рецепта. Това не е единственото предложение за подкрепа. Имаме още едно и буквално през следващите дни ще представим готов разработен продукт“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

„Година наред се обжалват поръчки и конкурси. Едва ли има човек, който да не иска електронно здравеопазване. Затова ми стана много приятно“, обяви премиерът Борисов.

„Те вместо да искат от държавата и да си седят вкъщи, предлагат да ни направят електронната здравна карта, електронните рецепти и още куп предложения, които тези многогодишни обжалвания, които текат, сега да се свърши една много полезна работа“, добави министър-председателят.

„Други подобни компании създадоха продукт, който досега давахме за пример Корея, Израел като напреднали страни и ще видите колко много ще помогне относно спазването на карантината и следенето на болните. Надяваме се до сряда да сме готови“, добави той.

- реклама -