страховит

Борисов: И да бяхме спечелили изборите, правителството пак щеше да падне (ВИДЕО)

Дори да бяхме спечелили президентските избори, нямаше да можем да приемем бюджета в НС и правителството пак щеше да падне, тъй като нямаме мнозинство. Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов преди гласуването на оставката на кабинета в Народното събрание.

„Популизмът вече взима страховит връх в политическата класа“, добави Борисов по повод исканията на опозицията за вдигане на пенсиите и за въвеждане на плоския данък. Борисов обясни, че си дава сметка как призивът му ще се отрази негативно на подкрепата за ГЕРБ и него самия.

„Оттук нататък всеки си носи своя кръст и своята отговорност пред обществото“, каза Борисов. „Ни най-малко не съм се обидил, защото винаги гласът на хората е бил най-важен за мен“, добави той.

„Много сериозни изводи сме си направили, оставаме на разположение на обществото, ако един ден прецени, сме готови да работим за него. Сега обществото поиска други“, категоричен беше Бойко Борисов.

Той честити категоричната победа на победителите от президентския вот. „Поне аз не си спомням толкова честни избори“, каза той.

По думите му преди 2 г. държавата е била в критична ситуация. Пред ГЕРБ тогава е имало две възожности – да има избори след избори или да опита да управлява в коалиция, за да има стабилност. Борисов призна, че сам е имал съмения колко ще изкара кабинетът с оглед на нестабилността при партиите, които го подкрепят.

„Аз си знам какво ми е било две години. Нашата оценка е, че се опитахме, положихме максимум усилия и поне в момента трето тримесечие сме втори по ръст на икономиката в Европа, успяхме да платим каквото трябваше да се плати. Вотът в неделя даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна, призна Борисов: Има партия по-силна от нас на тези избори“.

„Вотът даде ясно да се разбере, че обществото иска промяна. Това е реален вот, промяна на политическата ситуация“, анализира лидерът на ГЕРБ.

„Много от вас са се опитвали да ме уязвят, че съм бил диктатор, султан… управлението се дава от народа… Народът в неделя каза „търсете друг начин да се управлява държавата…“

Борисов отново подчерта, че ГЕРБ ще направи анализ на свършеното и на грешките, които са направени.

Той обясни, че като гледал срещата на Румен Радев и Росен Плевнелиев му станало по-спокойно за развитието на страната. „За хората вече имаме нов президент“, допълни Борисов. И призова: „Направете служебно правителство, което да изкара до изборите… Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте!“

Бойко Борисов

Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще осигури приемственост на управлението, каза още премиерът в оставка. В същото време обаче той заяви, че ако някой от неговия екип приеме да стане министър в служебното правителство, ще трябва завинаги да забрави за ГЕРБ.

Бойко Борисов

След края на речта Борисов беше аплодиран от част от депутатите и напусна пленарната зала.

„Дори да бяхме спечелили президентските избори, нямаше да може да приемем бюджета от НС и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство. ДСБ, БСП, АБВ, ПФ всички са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ще правим реформи или ще продължим да работим“. Това коментира пред журналисти в кулоарите премиерът в оставка.

Още вижте във видеото: 

- реклама -