Гълъбинов Forbes доход финансови инфлацията ДДС гадателки измама жена хасково банкова несъстоятелност промени

Борисов: Положителните данни за българската икономика и днес са факт

Не спираме да работим и усилията дават резултати. Положителните данни за българската икономика и днес са факт. Това пише министър-председателят на България Бойко Борисов в официалния си профил във Фейсбук.

Коментарът на премиера е реакция на последните данни за търговските отношения на България, които НСИ оповести.

През периода януари – юли 2019 г. износът на България за ЕС е нарастнал с 4.8% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 22 629.6 млн. лева, сочи статистиката.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.6% от износа за държавите – членки на ЕС.

През юли 2019 г. износът за ЕС се увеличава с 3.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 600.0 млн. лева.

Най-голям ръст при износа е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (46.4%). Най-голям спад – в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (17.0%).

Вносът на България от ЕС през периода януари – юли 2019 г. се увеличава с 2.1% спрямо същия период на предходната година и достига 23 842.7 млн. лв.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. През юли 2019 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, се увеличава с 4.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 740.7 млн. лева.

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – юли 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (24.9%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (28.6%).

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – юли 2019 г. е отрицателно и е на стойност 1 213.1 млн. лева.

- реклама -