данъците

Борисов: Полагаме усилия да запазим данъците най-ниски в ЕС

Правителството полага усилия да запази съществуващия данъчен модел и данъците у нас най-ниски в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен.

„Полагаме много усилия, за да удържим натиска да имаме най-ниските данъци в Европейския съюз. И то от двете страни – вътре в България искат прогресивен данък и отвън искат увеличение на данъчната ставка. Но се надяваме в дългосрочно бъдеще, ако това правителство е на власт, 10-процентният плосък данък да остане”.

Борисов обясни, че управляващите са се опитали да подпомогнат максимално всички слоеве на населението чрез Бюджет 2017.

„Като се започне от пенсионерите, образованието, отбрана и сигурност, здравеопазване – навсякъде. От събраните повече средства сме се постарали да сложим парите така, че да има и по-голям ръст на икономиката, и по-големи обороти в държавата”.

На въпрос за сигурността на предстоящите в неделя избори Борисов отговори, че са взети всички мерки от страна на МВР за гарантиране честността на вота.

На церемония в Шумен Бойко Борисов поздрави българските металурзи по случай професионалния им празник. Премиерът им благодари, че създават над 27% от брутния вътрешен продукт на страната.

„Да са ни живи и здрави и не с 50%, а с повече да им се повишават заплатите, защото това е действително нелека дейност”.

Церемонията се състоя в „Алкомет” АД – най-големият производител на алуминиеви валцови и пресовани изделия на Балканите. Бойко Борисов поздрави собствениците и над 900-те работещи в дружеството с неговата 35-а годишнина, за инвестициите и за провежданата добра социална политика.

„Поздравявам Шумен, че се отърси от страха и към момента имаме повече от 20 блока за саниране, като 4 вече се правят. Казвам на тези шуменци, които се подведоха по лъжите, на тези, които си играеха със страховете им – в Благоевград има вече 66 готови блока и 90 се правят. Това е нов град“

Премиерът посочи, че 66 000 души в Благоевград вече живеят в санирани сгради, а сметките им паднали с 30 – 40%.

„Има ли пари, няма кавги“

Стокообменът между България и Турция е над 4 милиарда евро, посочи Борисов. „Или както Фикрет казва – има ли пари, няма кавги”. Фикрет Индже е турски бизнесмен, председател на Надзорния съвет на „Алкомет”, уточнява БГНЕС. На събитието присъства и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

- реклама -