система видеонаблюдение горивата

Борисов: Показваме пътя на горивата от танкера до бензиностанцията – Видео

В сградата на ГДБОП представиха новата система за видеонаблюдение срещу контрабандата на горива.

Целият процес от пристигането на горивото до продажбата му в бензиностанциите ще бъде следен онлайн от специален център. В него работят служители на ГДБОП, ДАНС, полицията, данъчните и митническите служби.

Гражданите също ще могат да подават сигнали. В центъра ще се осъществява непрекъснато 24-часово видеонаблюдение, което ще дава възможност всеки сигнал за нередност да бъде проверяван.

„Направихме в контрабандния център, защото се оказа, че както в битката с цигарите и алкохола, институциите работят една по една. Тук се намира цялата информация – агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска“, заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на системата.

„Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията, какъв е пътят как се контролира и какви мерки сме взели за превенция“, добави премиерът.
Целта на контрола е да се свие контрабандата на горивата, както вече било направено при цигарите – от 34% преди около 5 години тя е сведена на 5%.

„За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната не е известно чуваме приказки как са изпуснати милиарди, поканили сме тук и депутати. Затова казах политиците си мерят приказките“, каза Борисов.

Очаква се с новоизградения център да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Контролът ни е процес, който предстои да се надгради.

Данъчният склад е с непрекъснат контрол. Хващаме всеки енергиен продукт, който влиза в данъчния склад, заяви директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане, да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол. Работим в тази посока, добави Костов.

Главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП заяви, че за 3 години и половина Координационният център се е утвърдил като успешен проект. Успешно контролира възловите сектори в държавата, които имат пряко отношение във формирането на фиска на държавата. Ще покажем как институциите, представени в Координационния център извършват този контрол, добави Спиридонов.

„Искам да спрат тези приказки, че не контролираме горивата, че системата БАЦИС периодично се пробива“, заявви премиерът Борисов.

„Който каже, и в парламента, за това съм довел и депутати, че има пробиви някъде, докарваме го тук, слагаме го в центръра да стои два-три дни, да види кораба или танкера, закарваме го да го види и физически, и да се увери, че е същият. Искам тези приказки да спра и хората да бъдат напълно спокойни, че никой от никъде не краде“, допълни още Борисов.

Премиерът поиска и му бе показано как се засича кой колко е внесъл и дали не се прави „бъркоч“, както се е изразявал шефът на агенция „Минтици“ Георги Косков, или както му казвал шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов – „дизайнерска стока“.

„Написани ли са писма до рафинериите и до складовете, които да разрешат физически контрол на тяхна територия“, обърна се Борисов към транспортния министър Росен Желязков.

След като получи утвърдителен отговор, че са написани писма, премиерът обеща, ако не разрешат физически контрол, да се сложат дронове.

- реклама -