Борисов папа покана Фрациск

Борисов покани Папа Франциск да посети България – Снимки

По време на разговора си с Папа Франциск, премиерът Бойко Борисов го е поканил да посети България.

Това предаде кореспондентът на FN Петрина Василева.

Поканата на премиера е била приета. Тя не е била ограничена само до нашата държава, а отворена и към други балкански държави. Папа Франциск е обещал такава визита да има догодина.

Ваше Светейшество,

От името на българското правителство и с подкрепата на българските институции и Националния съвет на религиозните общности в България, Ви каня в най-близко бъдеще да посетите нашата страна по пътя на апостолическите си пътувания, следвайки стъпките на своите предшественици Св. папа Йоан XXIII (Монсеньор Анжело Ронкали) и Св. папа Йоан Павел II. В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания.

 

Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа. Вашата визита ще бъде повод за кураж и вдъхновение сред младите хора, сред вярващите, за бъдещето и мира в общия ни европейски дом. Поднасяйки уверения в отличната си към Вас почит, моля приемете Ваше Светейшество, моите искрени пожелания за здраве, мир и благоденствие“.

Това е текстът на официалната покана, отправена от Борисов.

По-рано премиерът беше посрещнат с военни почести във Ватикана. Той говори с папа Франциск на четири очи 30 минути. Обикновено срещите при папата продължават до 15 минути.

Борисов изрази  благодарност, че Папа Франциск благослови българската писменост.

Двамата са разменили и подаръци. Както знаете, Борисов подари на главата на римокатолическата църква копие от Четвероевангелието на Иван Александър, картина на Павел Матев и разсад от 30 казанлъшки рози.

От своя страна Папа Франциск е дарил Борисов с плакет, с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

- реклама -