Борисов

Борисов: Подиграваха ми се за Западните Балкани, но успяхме да обърнем инвеститорския интерес насам

„Балканите вече стават едно ново място. Нашите проекти са в полза не само на Западните Балкани, а и на България, Гърция, Турция, на Азия ако щете дори. Днес не мога да не отчета, че от форума в Делфи и Давос днес разговорите се пренесоха в София. Пак казвам – за нас е срамно шестте страни да имаме по-малък вътрешен брутен продукт от една Словакия. Но, те се разделиха умно с Чехия и не се избиха.“

Това заяви премиера Бойко Борисов при откриването на конференцията на Виенския икономически форум „Софийски разговори 2018“, който се провежда под мотото „Политиката срещу икономиката“ в София. целта му е да хвърли мост между българското и предстоящото австрийско председателство.

Благодарен съм на сръбския премиер и президент, че са тук. Еди Рама не е напълно доволен, но братко направи голяма крачка, всички те чуха и те забелязаха. Те в Европа са си построили и магистралите и скоростните влакове, ние бързаме, те не. Те не си представят, че една столица може да няма метро, а ние от скоро видяхме какво е да има метро или климатик в рейса и трамвая. Прекрасно място са Балканите и за бизнес и за всичко. Роумингът пада, голяма работа свърши Мария Габриел за страните на Балканите. Факта, че Тереза Мей вчера в 5 часа сутринта нейно време стана за да се приготви за среща с мен показва, че може да сме оптимисти, че темата за Западните Балкани се е приела добре.“

Китайският президент идва на голяма визита това лято

Премиерът Борисов заяви, че по проектите, по който няма финансиране от ЕС или европейските банки ще се търсят други инвеститори.

През юли китайския президент ще пристигна на посещение у нас, което ще продължи 4 дни. „Форматът ще бъде 17+1, президента ще остане достатъчно дълго за да може да се види с всичките колеги. Ще има бизнес и икономически голям форум. Подобно нещо иска да подготвим и престолонаследника на Саудитска Арабия. Така, че както ми се подиграваха в България за темата за Западните Балкани, сега големи инвеститори искат да дойдат да работят тук“, заключи министър-председателя.

Оценката на Борисов за срещата на върха в София

„Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с лидерите на Западните Балкани, трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш“, пошегува се пред форума Борисов.

„Ние имаме една хубава поговорка – „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“. Вечерта, в която бяхме членовете на съвета, им припомних колко трудно наложихме тази тема Западни Балкани. Като население са по-малки от Румъния и имат икономиката на Словакия. Това ли ни плаши? Това ли не можем да придвижим напред? Много от нашите лидери си тръгнаха с по-различни мнения. Те дойдоха много предубедени. Радвам се – ето Зоран Заев летя до Скопие, посрещна Тереза Мей, после дойде пак. Вучич си отиде, Ана дойде. Как не ви снимах – Еди Рама, стар ми е телефонът, но такава дискусия водеха с президента Макрон и Марк Рюте“, разкри още детайли от кухнята на срещата Борисов.

„Нали не се съмнявате, че случайно Макрон, Меркел и Мей вървят заедно по моста в София? Нали не смятате, че това е случайно? Ние същото сега показваме. Исторически можем да сме различни, но едно е ясно – мирът и това да направим Балканите строителна площадка. Като дойдоха Ципрас и Заев, все едно папа избрахме – всички пляскат за името, радват се, беше много приятно“, сподели още премиерът.

- реклама -