Борисов: „Писмата на Булгаргаз“ показват пълен провал, искаме 5 закона, за да спрем кризата с газа и цените

Бойко Борисов за газа: Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата

„По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата. Когато бяха най-тежките години за него, направих във Варна среща на ЕС, и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно? Толкова тежки бяха отношенията“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг на Изпълнителното бюро на партия след среща, свикана от Борисов, за да търсят изход от газовата криза.

На брифинга присъстваха още Делян Добрев и Томислав Дончев. Делян Добрев от своя страна заяви, че газът е с 30% по-скъп.

За българския народ едва ли имат значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция“, каза още Борисов.

„Писмата на Булгаргаз“ показват пълен провал. Провал са и ходенията им до Баку. Когато почнахме да правим връзката с Александропулос, ние инвестирахме 30%. Ние проектирахме, инвестирахме, точно толкова, колкото Кирил Петков да ходи да върти крана.“ Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция след като свика актива на партията на заседание, посветено на кризата с газа.

„Петков каза, че ние години наред сме обслужвали интересите на „Газпром“. Интерконекторите със Гърция е дело на нашето правителство. Защо година и нещо той не е завършен. Кой интересите на „Газпром“. Защото освен на него, плащаме и на руските посредници. И тук въпросът е дали не става дума и за корупция“, заяви Томислав Дончев.

„По време на нашето правителство България стана най-голямата газопреносна страна на Балканите. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим с темата. Защото той е благодарен човек. Когато бяха най-трудните времена за него, проведохме среща във Варна“, обяни Борисов.

„Факт е, че от „Газпром“ и от „Лукойл“ българите губят по 20 млн. лв. на ден. Затова аз декларативно се обръщам към колегите от другите партии – всеки, който е готов да подпише първите документи, става наш съюзник. Както ги подкрепихме за изгонените руски дипломати, за Македония и оръжието за Украйна. Предлагаме да бъде приет първи закон за 100% за диверсификация на газ от „Газпром“. Доставки за над 10 г. Има силни могъщи български компании, които магат да доставят газ. Диверсификацията позволява те да докарват газ. Да се съсредоточим към добив на български газ. Партии, които са готови да подкрепят това, са наши съюзници“, заяви Борисов.

„Втори закон – таван върху цените на горивата от 2,70 лв. Да спрем грабежа на хората. Трето, втората част на ескадрилата Ф-16. Ние или ще модернизираме с най-добрите самолети, или нещо мислят друго да правят. Четвърто, със 100% диверсификации на руското ядрено гориво. Пето, да спрат издевателствата с цената на тока. От директно излъченото предаване по Дарик радио, разбрахме, че съдебната реформа за тях е вид бухалка. Ние сме готови на кръгла маса по тази тема. Ако е вярно, че Путин генерира най-голямата корупция чрез „Газпром“ в България, ето начин да се спре. Ако не знаят, да ме наемат, ще им кажа“, каза Борисов.

Очаквайте подробности

- реклама -