Борисов нареди АПИ да спре проектите с европейско и държавно финансиране на „Джи Пи Груп“

Възложих на председателя на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) Светослав Глосов, спазвайки закона, да намери форми още днес “Джи Пи груп” да се извади от проектите с европейско и държавно финансиране. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Асеновград. Той подчерта, че винаги е държал на това фирмите да работят качествено и в срок. „Всеки, който е заподозрян и тече разследване – да се извади от конкурсите и да си докаже правотата и невинността“, посочи премиерът.

Премиерът припомни, че никога не е правил компромис с качеството. „Помните, когато в Ямбол 19 километра готова магистрала „Тракия“ – затова, че една чужда компания беше спестила от асфалта и ги накарах да я асфалтират повторно. За Ябланица – анулирах търг за над 100 млн. лева и след това се получи по-евтина цена. Няма да дам да ми се петни името. Така, че докато си защитят правотата – нямат работа да участват в конкурси“, категоричен беше министър-председателят.

Борисов е възложил на АПИ с Института по пътища и мостове да следят стриктно за качеството на пътната настилка.

„Има фирми за надзор и компетентни хора, които получават заплата за това, ако са го проспали – Прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора“, каза Борисов.

Бойко Борисов направи инспекция на ремонта на Мулдавския манастир „Св. Петка” край Асеновград, където през 2010 година източното и част от северното крило на манастира бяха унищожени вследствие на пожар.

Пловдивският митрополит Николай благодари за личната ангажираност на министър-председателя и усилията на правителството, което отпусна 500 000 лева през 2016 година за възстановяване на манастира. Пред премиера той посочи още, че е необходимо до светата обител да бъде прекаран водопровод, за да се осигури питейна вода, и да се изгради пътна връзка от пътя Асеновград- Кърджали.

Премиерът Борисов посочи, че след ремонтните дейности следва и възстановяването на автентичния вид на манастира. „Възложил съм на ВиК-Пловдив водопровода, тъй като манастирът няма вода. Проектът вече е съгласуван между всички“, каза министър-председателят и допълни, че ще се работи и за пътя до манастира.

Борисов добави, че следващата сряда ще предложи на правителството да се отпуснат около 600 хил. лева за Пловдивската семинария. „Събраните от битката с контрабандата средства ни дава тази възможност“, каза Борисов.

Борисов инспектира и ремонтните дейности на пътя Пловдив- Асеновград.

В момента приоритетно се работи по кръговото движение на участъка Пловдив-Асеновград, информира кметът на Пловдив Иван Тотев. Трасето е почти готово и ще бъде създадена временна организация, за да може през зимата да се ползват четирите платна на пътя. През март догодина ще започне и работата по ремонта на локалните платна.