Борисов парламентарен контрол Народно събрание отговор депутатски въпрос

Борисов: Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност (ВИДЕО)

„Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност – показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна при отчитане на българското европредседателство. Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане, допълни Борисов.

Министър-председателят взе участие в петъчното пленарно заседание, където представи пред депутатите резултатите от процеса на вземане на решения в Европейския съюз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм, нашата ангажираност с европейската кауза и способността ни да работим за нея. Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейски съюз през изминалите шест месеца. „Съединението прави силата“ е смисълът на европейската кауза и макар, че едва от историята ни, трябва да остане като основен принципи на българската политика“, смята премиерът.

Той припомни, че това е първото председателство на нашата страна след приемането ни в Съюза и е послужило за изпитание на европейската ни идентичност.

Министър-председателят отчете, че на 1 януари тази година страната ни е започнала работа по 105 отворени законодателни досиета, а в последствие ЕК е предоставила още 30 нови. „Равносметката – 46 постигнати споразумения с ЕП; 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави членки в Съвета, за да може да започнат преговори с ЕП; 58 заключения на Съвета; 1 заключение на председателството“, подчерта Борисов.

Според него сред ключовите постижения на Българското председателство са осигуряването на плавен старт на преговорния процес по следващата Многогодишна финансова рамка, както и запазването на успешните политики на Съюза – кохезионната и общата селскостопанска политика.

Премиерът отчете и успешното изпълнение на политическата цел да бъде насърчавана конкурентоспособността, за което Българското председателство е положило максимални усилия.

„Работихме за намиране на решения, с които да се прекратят дискриминационните практики спрямо потребителите, които разделят Изтока и Запада в ЕС. Поставихме проблема на масата чрез форум на високо ниво в София и обсъдихме мерките – как нито един европейски гражданин да не бъде третиран като второ качество потребител“, каза Борисов.

Министър-председателят обърна специално внимание и на друг ключов за страната ни приоритет – сигурността и охраната на външните граници на ЕС. „Успяхме да постигнем споразумения с ЕП по три регламент за полицейското и съдебното сътрудничество, граничните проверки и връщането на незаконно преминаващи граждани на трети страни“, аргументира се Борисов.

„Като знаково постижение на нашето председателство мога да определя поставянето на фокуса на усилията ни в европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани“, допълни още премиерът. Той подчерта, че страната ни е допринесла за това тази тема да бъде призната като обща европейска отговорност и подкрепена от всички.

В заключения министър-председателят се обърна към депутатите с призив България да не изпуска историческия си шанс и да продължава да утвърждава доверието към страната от европейските ѝ партньори.

- реклама -