Борисов, партийна субсидия

Борисов: Партийната субсидия трябва да бъде регламентирана

В парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието на парламента. Ние не можеше да направим кворум да приемем бюджета.

Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджета.

Това коментира премиерът Борисов на днешното извънредно заседание на правителството.

„За мое най-голямо съжаление, в момента, в който се гласуваха партийните субсидии, 30 точки ги минахме само за един час. Сиреч – другите партии са се интересували само от партийните субсидии“, заяви Борисов.

Премиерът заяви, че бюджетът за него е по-важен – защото става въпрос за цяла година как ще се разпределят парите на държавата – в общините, в производството.

„Но това не значи, че темата за партийните субсидии ще я сваля от нашето внимание. На практика, чухме обидни думи – нито съм говорил с Корнелия Нинова (ако тя се е срещала с Валери Симеонов, нека си кажат), но пред мен стоеше само едно нещо – или приемаме бюджета, или си търсете мнозинство.

Защото пък другата теза, че предложението на ДПС за финансиране с дарения поставя под риск по-малките политически партии или другите субекти да не могат да намерят финансиране за нормален живот. Затова аз възлагам на финансовия министър да ми направи анализ.

Защото ние на сляпо подкрепихме БСП, за да приемем бюджета. Откъде дойде тази цифра 8 лева? На базата на какво, на какви сметки?!

Второ – този див популизъм – оставете партиите без финансиране, води рано или късно до диктатура.

Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна политическа система дава най-добрите резултати и е най-полезна за хората. Но ние трябва да решим – не само за сумата на субсидията, а и за какво да се харчи тя.

Субсидията трябва да бъде регламентирана – за какво ще се дават тези пари. Ние например много харчим за църкви, манастири, джамии, за хора с увреждания, за болни деца. Имаме ли право или не. Всичко това трябва да се регламентира. С тази партийна субсидия можеш ли да правиш телевизия.

И тук – моето предложение – БНТ и БНР да станат безплатни за всички партийни мероприятия. За нас е важно да има правила – за какво могат да се харчат парите, да има рамка. Така че тези, които говорят за брак… Нека разберат, че ние се съгласихме заради бюджета, но сега ще диктуваме ние правилата“, подчерта премиерът.

„Така че, Горанов, говорете с колегите от Обединени патриоти и да върнем темата отново за разискване“, заяви премиерът.

- реклама -