демилитаризация

Борисов отново зове за демилитаризация на Черно море

За пореден път премиера Бойко Борисов призова Черно море да стане демилитаризирана зона без военни кораби и подводници. Това той направи и по време на международното военноморско учение „Бриз 2016“, в което участват България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ.

По думите на Борисов Черно море трябва се използва само като транспортен коридор, за добив на нефт и газ и за туризъм.

Позицията на премиера идва след като преди дни по време на срещата на НАТО във Варшава президента Росен Плевнелиев и военния министър поискаха Алианса да засили присъствието си в Черноморския регион заради ракетните системи, разположени от Русия в Крим и Калининград.

Днес Борисов коментира, че крайната цел на демилитаризацията е да се намали струпването на оръжие и конфликтите да се разрешават с политически разговори.

Борисов: „Настояването на световни политици за увеличаване на ударите и военните действия не носи успех, а генерира терор. Не трябва да изправяме момчетата си едни срещу други.“

Според премиера надпреварата във въоръжаването и в предприемането на ответни мерки генерира напрежение и смърт на невинни хора.

„Нито едните, нито другите могат да простят… Ако от четири страни на Бургас летят френски, английски, руски и американски самолети и хвърлят ракети, хората ще бягат. Какво ще ни донесе всичко това?”

Русия няма да пусне НАТО в Черно море

Очаква се Борисов да предложи идеята си за демилитаризиране на Черно море и на други държави, а по думите му България ще вземе активно участие в преговорите.

Според военния министър Русия има около 245 бойни кораби и 6 подводници, което многократно надхвърля силите на НАТО в черноморската акватория.

БСП: Парламентът да обяви Черно море за демилитаризирана зона

В учението „Бриз 2016“, което се провежда в акваторията на Бургаския залив участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи. НАТО е представено с три плавателни съда от Втора постоянна група противоминни кораби от силите за отговор на Алианса.
Предвидени са учения за спасяване на голям брой бедстващи хора в морето, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, ликвидиране на последиците от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, както и други действия от динамичния показ.

- реклама -