сигурни

Борисов отново най-желан за премиер, 5 сигурни партии влизат в следващия парламент

ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“ на Марешки са сигурните участници в следващия парламент. Макар и с минимална разлика пред левицата, партията на Бойко Борисов задържа първата си позиция, показва проучването на изследователския център „Тренд“, направено между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани.

Според данните сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата са:

3-1

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина с около процент пред БСП.
Отчита се известен ръст в сравнение с предишното проучване за формацията на Веселин Марешки, като 6,5 на сто са заявили, че ще гласуват за нея. С шансове за представителство в парламента е Реформаторският блок с 3,4 на сто, въпреки че срещат сериозна конкуренция в лицето на „Да, България“ 2,3% и „Нова република“ – 2%.

Коалициите може да донесат изненади

По време на провеждането на проучването АБВ и „Движение 21“ подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи. Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия „Свобода и достойнство“, уточняват анализаторите.

31 на сто от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27%, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

4
Сред основните политически лидери българите смятат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов -23%. Той е следван от Корнелия Нинова, за която 19 на сто смятат, че трябва да оглави правителството. След тях са Красимир Каракчанов със7% и Марешки с 5 на сто.

5

Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

От „Тренд“ са предложили на анкетираните различни варианти на коалиционни формули, като всеки е имал възможност да посочи до три отговора. С най-висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и Обединени патриоти, като също толкова смятат, че най-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с патриотите и с партията на Веселин Марешки „Воля“.

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, патриотите и Марешки. По-ниският резултат се дължи най-вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП, уточняват анализаторите.

- реклама -