Борисов откри 16+1: Форматът цели укрепването на Европа – ВИДЕО

Борисов откри 16+1: С Китай не делим Европа, а намираме пари за проекти, които не са й интересни

Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа. Ние нямаме за цел да разделяме Общността, както се опасяват някои. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на бизнес форума, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се провежда в София. По думите му днешната инициатива е полезна както за държавите-членки на ЕС, така и за западнобалканските страни.

“Тези срещи ни помагат по-бързо да наваксаме изоставането си от старите страни членки на ЕС. На тях намираме финансиране за проекти, за които еврофондовете не достигат“, каза Борисов.

Премиерът посочи, че българският приоритет за перспективата за региона остава в европейския дневен ред

„Имаме големи възможности. Западните Балканите не могат да се разглеждат отделно”, каза Борисов и посочи, че всеки един проект за свързаност засяга и държавите от Централна и Източна Европа.

„Имаме рядък шанс. Китай гледа много положително на тези процеси и всяка страна има възможност да увеличи своя БВП, изграждайки своята транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура“, заяви още Бойко Борисов. Той допълни още, че когато няколко страни се обединят около един проект реализацията му би могла да стане много по-лесна.

„Ако Европа бъде ослабена, това ще бъде лоша новина за Китай. Нашата страна насърчава колективното финансиране на проекти и се надява да предложи конкурентни проекти при равни стартови условия, съобразно с европейските изисквания“. Това заяви по време на форума председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

Той подчерта, че вратата на “16+1” е отворена и за държави от ЕС и допълни, че китайската страна може да се възползва от българския опит и българските селскостопански продукти и да предложи свои индустриални продукти в страните от ЦИЕ. Ли Къцян акцентира, че за Китай е изключително важно отварянето на пазара в региона и ще работи за намаляването на митата за внос, за да се насърчи глобалната търговия.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства и участието на представители на Световната банка и Европейската инвестиционна банка на бизнес форума. В бизнес форума днес участие взимат и представители на 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри форума 16+1

Той поздрави ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и на Китай на Седмата среща на инициативата. Той вижда в нея основа за развитие на сътрудничеството във високите технологии, информационни технологии, транспорт, енергетика, туризъм.

От името на Китайската страна искам да изразя своята благодарност на лидерите на държавите от Централна и Източна Европа за присъствието на 7-ата среща 16+1, заяви министърът на търговията на Китайската народна република Джон Шан на откриването. Той изтъкна, че бизнес форумът, който се провежда за 8-а година, се е превърнал в много важна платформа за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ.

- реклама -