балотажа
Премиерът Бойко Борисов

Борисов се отказа да търси 50 000 лв. от Десислав Чуколов от Атака

Премиерът Бойко Борисов се е отказал от делото за непозволено увреждане срещу депутата от „Атака“ Десислав Чуколов, по което Софийският апелативен съд осъди Чуколов да му плати обезщетение от 50 хил. лв., съобщи „Правен свят“.

След като делото е стигнало до Върховния касационен съд (ВКС) и е било допуснато касационно обжалване, неочаквано миналата седмица, малко преди официалното начало на президентската кампания, адвокат на Борисов е представил молба от негово име, с която премиерът се отказва изцяло от предявения иск срещу Чуколов. С молбата Борисов иска и обезсилване на решенията на двете инстанции, и прекратяване на делото.

По тази причина ВКС е обезсилил двете решения, с които Чуколов беше осъден и е прекратил делото. Така Борисов повече не може да предявява същия иск срещу депутата. Процесът бе за причинени неимуществени вреди. Борисов го заведе, тъй като се почувствал засегнат от изявление на Чуколов в предаване по Би Ти Ви от 13 ноември 2013 г. Тогава депутатът казал, че ако Борисов „не е на власт, мястото му е в затвора“.

Преди две години Софийският градски съд (СГС) осъди Чуколов да плати на Борисов 25 хил. лв., като не уважи изцяло иска на министър-председателя за обезщетение от 50 хил. лв.

Това обаче стори през януари 2016 г. Софийският апелативен съд. Съдът прие, че обидата е публична и отправена по една от най-гледаните телевизии в популярно предаване и поради това е достигнала до неограничен и широк кръг лица, както обикновени граждани, така и политици и общественици.

„Обстоятелството, че ищецът се усеща с уронена репутация както в страната, така и в чужбина с оглед създадените широки негови контакти като политик /лидер на една от големите политически партии/ и държавник /към момента на излъчване на предаването бивш министър – председател на РБ/, което увеличава степента на преживяното негативно чувство на обида“. Това бяха част от мотивите на Апелативния съд, спрямо които присъди обезщетение за Борисов от 50 хил. лв.

По другото дело, което Борисов води за клевета, но срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров стана известно, че премиерът трябва да плати 35 хил. лв. разноски, въпреки че спечели делото на три инстанции. Причината бе, че съдът призна 3 000 лв. неимуществени вреди при претендирани от Борисов 205 хил. лв.

Тогава адвокат Марин Марковски, който защитава премиера, се закани, че няма да се стигне до плащане на такива разноски. Марковски се позова именно на делото срещу Чуколов, по което той беше осъден да плати обезщетение на Борисов и говореше за прихващане и компенсиране на въпросните суми.
- реклама -