Борисов: От София до Пловдив с влак ще се стига за 1 час и 10 минути

„Със скорост от 160 до 200 км ще се движат влаковете. Това е предвидено и за съществуващи отсечки като Пловдив – Бургас. Трябва да се има предвид, че всеки 10 км/ч над 160 км/ч оскъпяват с 10% разходите.“ Това заяви министърът на транспорта Росен Желязков по време на пътуване с премиера Бойко Борисов в служебния джип.

Двамата бяха придружени от финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. Всички те инспектират полагането на жп магистралата с Турция и Сърбия, в участъка на Елин Пелин.

„С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути.“, информира Борисов.

Също така ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София.

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

В строителството  на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков. След завършването на отсечката влаковете по нея ще се движат със 160-200 км/ч. В този програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари.

По-късно Бойко Борисов направи оглед на приемното здание на гара Пазарджик. Тя е финансирана по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Пътуваме с министрите Томислав Дончев, Владислав Горанов и Росен Желязков с новия влак по високоскоростната отсечка от Пазарджик до гара Тодор Каблешков. След ремонта на линията, влаковете могат да развиват скорост до 160 км. /ч.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 11 юни 2019 г.

От гара Пазарджик премиерът Борисов се качи на влак, с който ще премине по трасе за скоростно движение, изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози.

- реклама -