Бойко Борисов

Борисов от Лондон: България всички я хвалят в момента

„Фактът, че две седмици след изтичането на нашето Председателство днес в Лондон отново всички сме на темата Западни Балкани, е заслуга на резултатите на Председателството, на това че убедихме колегите“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след участието си в пленарното заседание по време на срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в Лондон.

По думите му България е специално поканена за участие в този форум заради усилията й през последните месеци за стартирането на редица инфраструктурни проекти в региона. Бойко Борисов допълни, че България може скоро да получи и покана за домакинство на инициативата „Берлински процес“. „България всички я хвалят в момента. Придадохме душа на Берлинския въпрос, казват всички лидери. Дадохме пример как се подписва договор за добросъседство с Македония“, отбеляза още българският премиер.

Акцент в дискусиите по време на пленарното заседание са били и темата за миграцията и сигурността, както и борбата с тероризма. „Важно е в тези държави, където има и смесено население по пътя за ЕС действително да се интегрират, за да се преборим с радикалния ислям“, обясни премиерът Борисов.

Въпросът с охраната на външните граници на ЕС също беше във фокуса на разговорите в Лондон. „България всички я хвалят в момента. С канцлера Курц си говорихме как по-бързо може да бъде решен проблема с даване на убежища за бежанците“, допълни още българският министър-председател. Според него всички държави членки трябва да продължат да си помагат в усилията за ограничаването на миграционния поток.

Той участва в петата ежегодна среща на „Берлинския процес“, който цели потвърждаване подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани

„Виждате как румънският модел приключи по един начин – затова ние сме казвали – да вземем най-доброто от Германия, Австрия. Охраната на външните граници – и в нея трябва да си помагаме. С Курц говорихме много за това и убежището, което сме задължени да даваме. Всеки вкъщи си има достатъчно проблеми и опозиция, че да ги пренасяме тук. Важно е тази червена линия, която наложихме, 2 седмици след края на нашето председателство отново всички сме на едно мнение за Западните Балкани“, каза премиерът.

„Макрон се извини, че има много работа, но всъщност лети за Санкт Петербург да гледа мач, а мен някои хора ме обвиняват, че се занимавам с футбол“, изтъкна още той.

Европейската перспектива на Западните Балкани сега е по-близо от всякога

„Вярвам, че европейската перспектива на Западните Балкани сега е по-близо от всякога. България положи огромни усилия за този приоритет – от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, множеството срещи, които проведохме с лидерите на шестте страни, през консенсуса между Атина и Скопие за името на държавата до последното заседание на Съвета на ЕС, което утвърди хоризонта за започване на предприсъединителни преговори с Република Македония и Албания“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на самата пленарна сесия в Лондон.

Мей разпъва фланелка на Англия преди официалния обяд на лидерите в Лондон

Борисов благодари на британския премиер Тереза Мей за поканата и допълни, че това е признание за работата на България в региона

Българският министър-председател посочи, че свързаността и инвестициите в региона трябва да се разглеждат, освен като фактори за подобряване стандарта на живот на хората от Балканите, и като инструменти, които подпомагат сигурността и стабилността в региона. „Това са ключови елементи за сближаване, които създават условия за икономически растеж и добросъседски отношения“, допълни Борисов. Премиерът разгърна предимствата на транспортните коридори и подчерта, че финансирането и реализацията им ще донесат нови инвестиции и работни места.

 „Тясното сътрудничество между ЕС и Западни Балкани по темите за сигурността и миграцията е задължително. Европейската сигурност е неделима“, каза премиерът Борисов в контекста на предизвикателствата в сектора. Той посочи, че по време на своето Председателство България включи в дискусиите и представителите на страните от региона и призова диалогът с тях да продължи на политическо и експертно равнище.

„Когато работим заедно за справяне с нелегалната миграция, организираната престъпност, тероризма и насилствения екстремизъм, можем да постигнем по-добри резултати. Обменът на информация и на мнения, както и увеличаването на капацитета са от ключово значение“ подчерта още премиерът Бойко Борисов.

- реклама -