Борисов от Давос: Имаме рядък шанс на Балканите да изградим модел, от който другите да се учат – СНИМКИ/ВИДЕО

Започна World Economic Forum в Давос, където тази година основна тема ще бъде споделеното бъдеще. Преди началото на официалния обяд разговарях с бившия държавен секретар на САЩ John Kerry, премиера на Македония Zoran Zaev, президента на Литва Далия Грибаускайте и други европейски лидери.

Предстои интересна дискусия, в която ще взема участие на тема “Ускоряване на дългосрочното развитие на Западните Балкани”, какъвто е и един от основните приоритети на нашето председателство, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Премиерът Бойко Борисов поздрави министър-председателя на Република Македония Зоран Заев за волята, с която работи за евроатлантическата интеграция на страната си, и го насърчи за продължаване на преговорите с Гърция за окончателно разрешаване на въпроса с името на държавата, съобщиха от правитлествената пресслужба.

В рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос министър-председателят разговаря в неформална обстановка с премиера на Естония Юрий Ратас, с президентите на Литва и на Косово Далия Грибаускайте и Хашим Тачи.

С бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери Бойко Борисов обсъди ситуацията на Балканите и желанието на България по време на своето Председателство на Съвета на ЕС да фокусира вниманието на международната общност върху евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

Пред журналисти министър-председателят заяви: Аз мисля, че това е едно от най-важните събития в света. И се провежда в момент, когато и икономиката е в растеж

Но не мога да се съглася, че политически светът е добре. Много години наши държавници не са канени на този форум. И аз благодаря за поканата, тя е достатъчна оценка за усилията, които полагам в България. От срещите, които проведох, стана ясна, че темата: „Западни Балкани“ е вдигната на изключително високо ниво. Имаме рядък шанс на Балканите да направим модел, от който другите държави да се поучат.

И от разговорите, които слушах досега, се потвърждават моите думи, че всички разумни хора трябва да направим възможното, за да успокоим обстановката в света, допълни Борисов. Той потвърди и за разговора с Ердоган, който е поканен на среща на евролидерите.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с министрите на търговията и инвестициите на Саудитска Арабия Маджид Бин Абдулла Ал-Касаби и с министъра на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси Халид Ал-Фалих

Те оцениха високо визитата на министър-председателя в края на ноември м. г. и посочиха, че разговорите в Рияд между представителите на правителствата са отлично начало за ползотворно сътрудничество между двете страни.

Срещата на премиера Борисов със саудитските министри се състоя в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос. На нея бяха обсъдени предприетите действия след официалното посещение в Кралство Саудитска Арабия за активизиране на двустранното икономическо сътрудничество и засилване на търговския стокообмен и инвестициите.

Премиерът Борисов използва повода да предаде сърдечните си поздрави към крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд и престолонаследника Мохамед бин Салман Ал-Сауд и да благодари за отлично организираното посещение.

- реклама -