Премиерът Хасково

Борисов подава оставка, ако загуби президентските избори

Ако ГЕРБ загуби президентските избори наесен, правителството ще подаде оставка още същия ден. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV.

„Аз, ако загубя президентските избори като партия, обявявам предсрочни избори още вечерта“, каза Борисов. По думите му, загубата на президентската институция ще означава, че политическата ситуация в страната се е променила и хората нямат доверие на правителството.

Премиерът отново отказа да назове името на кандидата на ГЕРБ за „Дондуков“ 2. На въпрос може ли бъдещият кандидат да е Томислав Дончев или Цецка Цачева, Борисов обясни, че Дончев се е доказал като експерт. Цачева пък „2 мандата ръководи сложен парламент“.

Бойко Борисов предизвика лидерите на другите политически партии, в частност Корнелия Нинова и Радан Кънев, да влязат в битката за президентския пост. Самият той вече бил водил достатъчно лични битки.

„Аз не бих се жертвал за нещо, което да създава проблем на държавата“, каза Борисов.

Промени в кабинета

Премиерът намекна, че ще има персонални промени в кабинета. Може би ще има някоя друга рокада. Първо ще я научи мнозинството, обясни премиерът. Промените трябвало да бъдат обсъдени с партньорите в управлението.

„Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори – Реформатори, Патриоти. Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата и, ако са ок, тогава ще го обявя, ако не са съгласни – остава сегашното положение”.

По повод искането му Черно море да бъде обявено за демилитаризирана зона, Борисов призна, че „терминът демилитаризация не е много правилен“.

„Да заменим демилитаризация със струпване на оръжия“, призова премиерът.

„В Черно море ще стане една действително много конфликтна зона. Колкото повече струпваме оръжие по морските ни граници, това е като в театъра – ако има пушка да виси на стената, рано или късно ще гръмне. Ако има флотилия, рано или късно, някой кораб ще гръмне. Има реална опасност“.

Искам Черно море да е транспортна зона, искам да добиваме газ, добави Борисов.

3 милиарда губим от АЕЦ „Белене“

3 милиарда лева ще изгуби страната ни по проекта АЕЦ „Белене“, изчисли премиерът.

„Страната ни е осъдена и ще трябва да плати сумата, която надвишава милиард. Всеки ден тази сума нараства със 168 000 евро лихва. З50 000 лева на ден цъкат заради това, че те (БСП) не са подписали договор като хората“.

Към момента не е ясно дали Иран ще купи реактора от АЕЦ „Белене“.

„Считам ,че БСП ми помагат и не им се сърдя, защото ако отидем на преговори само с едно единствено решение, тогава търговците казват, че няма какво да го правят. Когато имаш и вариант, че ако цената не ти е изгодна, няма да играеш ва банк, преговорите текат по един начин. Затова мисля, че в този случай БСП ми помагат“.

- реклама -