Борисов: Очаквам секторът на горивата да приведе бизнеса в бяло, тези с цигарите, които не се съобразиха, вече са в ареста

Цацаров: 4,4% е делът на нелегалните цигари у нас - удовлетворен съм!

Борисов нелегални цигари горива
През последните години се работи безапелационно срещу контрабандата.

Това са стотици милиони повече в бюджета, каза министър-председателят Бойко Борисов на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки.

По думите му това показват и справките на финансовото министерство. С това се дава възможност за увеличение на учителските заплати, на полицията, на съдии, прокурори и всички останали. Той добави, че политическата воля е важна. Също е важно, че в МВР, в гранична, в данъчна полиция имат капацитет, с който да вършат успешно работата си, предава БТА.

Очаквам секторът на горивата да приведе бизнеса в бяло, защото тези с цигарите, които не се съобразиха, вече са в ареста, обяви премиерът.

„Сега ще излезе и наредбата за видеонаблюдението и вече много започнаха да скърцат. Защото не може да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем. Трябва да се прави преди това. Тотално видеонаблюдение ще има по пристанищата“, заяви Борисов.

„Аз истински се надявам, че ако петролната и газова асоциация, малките и средните бензиностанции по същия начин неправителствения сектор и организациите могат да наблюдават всичко, което правим. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум. Вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха с цигарения бизнес, са в арестите. Моят съвет към всички е по най-бързия начин да си приведат бизнеса в бяло“, коментира министър-председателят.

„Съпротивата е голяма. Всеки иска, ако може вместо 6 лв. да даде 3 лв. за една кутия цигари. Същите тия хора обаче искат после пенсиите и заплатите им да се увеличат. Така че моят апел по темата за горивата – защото е актуална, е асоциациите да направят така, че да изпълняват наредбите. С тези, които не се съобразиха по другите браншове, видяхте какво се случи. Моментът е такъв, че държавата се дисциплинира“, заяви Борисов. „Използваме всички мерки максимално да се осветли секторът“, коментира той.

Делът на незаконните цигари е 4,4 %, което е с близо процент по-малко спрямо третото тримесечие, обяви Верджиния Джевелекова от Инициативата за борба с незаконната търговия на цигари.

Най-голям е делът на незаконната търговия в пограничните и изостаналите региони. В Свиленград всяка трета цигара продължава да бъде контрабандна, припомни Джевелекова.

“През третото тримесечие на 2018 година резултатът показваше слабо покачване спрямо предишното тримесечие, но в края на годината, през ноември месец, 4,4 % от събраните опаковки са показали резултати за непредназначени за нашия пазар“, каза тя.

Макар и минимално контрабандният дял на цигари се беше увеличил през третото тримесечие на 2018 година спрямо предходното, според последното проучване, оповестено през декември. Тогава ръстът беше 0,6 на сто, а общо незаконният пазар – 5,3 на сто.

Изследването се прави, като се прави анализ на изхвърлените кутии от цигари.

4,4% е най-ниското ниво на нелегални цигари досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

„Искам да отбележа два момента. Първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари. Така че тази цифра – 4,4% е най-ниската досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР“, заяви Цацаров.