Борисов
сн. БГНЕС

Борисов: Очаква се пикът на коронавируса да бъде през септември, нека останем крепки българи

През нощта е осуетен нов опит да се изнесат маски през границата. Този път бройката им е била 20 хиляди, съобщи премиерът Бойко Борисов след свикания от него Съвет по сигурността в Министерски съвет.

„Прототипите на българските маски са тествани и сертифицирани. Цяла нощ е работено по тях. Можем още днес да имаме 1000 – 2000 на ден“, каза още той.

Борисов с радост отчете, че за разлика от другите страни, нашата индустрия е в състояние да произвежда по 4 километра плат на ден.

Пикът на COVID-19 се очаква през септември.

В тази връзка премиерът призова да запазим спокойствие и да не дестабилизираме икономиката ни с непредвидени действия.

„Най-опасното е да счупим икономиката – ще се появи рецесия, спиране на растежа“, предупреди министър-председателят.

По думите му складовете на големите вериги магазини са запасени с продукти за 30-40 дни напред. „Храна има, вода има. Младен Маринов да следи да не се изнасят контрабандно това, което се произвежда у нас, към Ананиев – има пари да плаща, Дончев – със заводите“, нареди Бойко Борисов.

сн. БГНЕС

Кризисният щаб е решил да направи по-гъвкави мерки в областите без огнища на вируса. Кината продават билети през стол, а след всяко представление ще се дезинфекцира. В училищата всеки учебен час ще започва с инструкции за лична хигиена.

„Учим се цяла Европа, пък и светът, и в Турция, и в Русия се откриха случаи. Да не се поддаваме на паника и да гледаме на света по начина, по който всеки ден гледаме, затова българите казват най-важното е здравето и се молим на Господ да ни пази здрави, всичко друго може да се оправи. С този оптимизъм за деня, хората и досега са здрави“, каза Борисов.

„Всички знаем за рисковете, но живеем с този риск. И коронавирусът е вирус като много други. От испанския грип са загинали 40 милиона, прогнозите са за 3 млн. при коронавируса в най-лошия сценарий, не, че са малко. Цяла нощ военните работят. Нито една държава-членка няма необходим запас от маски, медицински облекла, аспиратори, респиратори и какво ли не още, калцуни ръкавици„, отбеляза премиера.

сн. БГНЕС

„Два вида мерки са взети – първите пет мерки са в области без потвърден случай, а вторите мерки са за области с потвърдени случаи, те са 8 мерки. Кина и театри ако бъдем гъвкави, примерно се продават билетите през стол или да се дезинфекцират след всяка прожекция, дайте възможност на кметовете да вземат сами решения и да преценяват най-доброто. Училищата всеки час да започва с петминутна агитация и напомняне на децата за мерките аз лична хигиена„, каза Борисов.

Светът като цяло не е подготвен за подобна грипна епидемия като коронавирус, каза още Борисов.

- реклама -