заплати
сн. БГНЕС

Борисов обяви, че от догодина лекарите ще получават с 600 лв. повече, медсестрите с 360 – ВИДЕО

Министър-председателят Бойко Борисов възложи да бъдат направени промени в проекта на Закона за държавния бюджет за 2021 година, като в тях бъде заложено увеличение на заплатите на медицинския персонал и МВР. Новите предложения бяха утвърдени на работното онлайн съвещание на членове на Министерския съвет, свикано от премиерът.
„Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях„, коментира Борисов.
Той обяви още, че депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще внесат измененията между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, които предвиждат:
  •  237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците. От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите – 360 лв., а санитарите – 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици.
  • 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.
  • Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. С тази мярка ще подкрепим 710 хил. деца.

Родителите на 710 хиляди деца ще получат семейни добавки по следния начин: за едно дете – 50 лева, за две деца – 110 лева, за три деца – 165 лева, за 4 и повече деца – 185 лева.

„Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на „Корен“ да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук – с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата. Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората“, категоричен е Борисов.
- реклама -