Борисов обсъди с Камарата на строителите изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник

Министерски съвет взе решение да се поиска официално разрешение от Столичния общински съвет за пренасочване на вода от София към Перник. На среща с премиера Бойко Борисов Камарата на строителите предложи помощ по изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник. До края на деня се очаква да бъде готов проектът.

Когато стане ясна точната стойност, парите ще бъдат гпасувани на извънредно заседание на МС.

На срещата на Борисов с Камарата присъстваха изпълнителния директор на Камарата Валентин Николов, председателя на Контролния съвет на КСБ Благой Козарев, както и вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Емил Караниколов, Петя Аврамова и Емил Димитров.

Проблемът е следният: преди около два месеца водата в язовир „Долна Диканя“ беше изследвана по заявка на ВиК – Перник. Тогава се получи информация, че във водата има салмонела.

Това заяви след срещата министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че преди 15 дни са взети нови проби, при които се установява, че няма такава инфекция. Вчера до здравните органи са били изпратени искания да се направи анализ на водата дали водата може да бъде използвана за питейно-битови нужди.

„Преди този анализ няма по никакъв начин да предприемем действия да приведем вода към язовир „Студена“, която може по някакъв начин да е компрометирана.“, заяви Караниколов.

Има варианти елементи да са слезли на дъното и когато започнем да припомпваме, те отново да се раздвижат и тогава да се констатира също нещо, което не е годно за питейната вода“, добави министърът.

- реклама -