Борисов

Борисов обещава България да стане втора по най-нисък външен дълг в ЕС – ВИДЕО

До края на мандата ще сваля външния дълг до 20% и така ще станем втори в Европа, заяви след участието си в дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“ премиера Бойко Борисов.

„Само в преди 2 години, когато дойдохме да управляваме втори мандат, заварихме фалирала КТБ – над 3 млрд. лв. се дадоха там, 1,3 млрд. лв. платихме за „Белене“, за да получим реакторите и да не плащаме 90 млн. лв. лихви, плюс над 1 млрд. лв. натрупани дългове за американските централи – ето ви близо 7 млрд. лв. дълг. Ако тези 7 млрд. лв. бяха раздадени за пенсии и заплати, доходите щяха да бъдат по-големи. Това заварих и разплатихме. И не само че това разплатихме, но и на лъжите, че увеличаваме дълга вчера отговорихме с огромната цифра от 2,3 млрд. номинално по-малък дълг на държавата – 25%, срещу примерно 177% на Гърция и 80% на Унгария. Какво повече да се направи“, коментира Борисов и уточни, че в момента България е трета в Европа по нисък външен дълг – веднага след Естония и Люксембург.

„А до края на мандата ще сваля дълга до 20% и ще станем втори в Европа по външен дълг“, каза още министър-председателят и посочи, че това се отчита от всички финансисти и икономисти като много здрава фискална политика.

До година може да кандидатстваме за Еврозоната

„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще кандидатстваме за Еврозоната. Но съм убеден, че бихме могли да се справим в рамките на една година – имаме готовност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „Чакалнята“ или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много“, каза по-рани по време на форума още премиерът.

Той посочи, че влизането в Еврозоната е тема, по която има две мнения. „Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратният вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато кандидатстваме в Еврозоната можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва. Изключително важно е, когато защитаваме дадена теза, да имаме предвид рисковете – ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не си дадохме националния резерв. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност. Да, мигновен ефект може да има – ще вдигнем много доходите веднага, но какво ще стане занапред? Това е основното ни опасение – всеки иска вдигане на доходите веднага и не мисли какво ще стане занапред. Сутринта слушах метеоролозите в Монтана – 15 млн. лв. повече се дадоха са бюджета на БАН и една уважаема жена, която не познавам, каза, че премиерът им е казал да дават за статии, а не за научно приложни дейности. Не бива така вече. Не знаех и че БНР има четири оркестъра, но музиката, която ми свирят през прозореца, не е честна“, каза още той.

Борисов категоричен, че валутния борд е стабилен

„Нашият валутен борд е стабилен – инфлацията е 1.4%. 5-те процента безработица не е най-важното. А това, което направихме тази година – да вкараме 22 хил. деца, които досега не са ходили в училище, да ги вкараме в класните стаи е една добра практика. Има и още много добри практики, които можем да развием“, коментира Борисов.

Макроикономическото развитие на България и готовността на страната ни за членство в еврозоната бяха основните теми, които обсъдиха по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов и заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

На срещата беше отбелязано положителното развитие на основните макроикономически, фискални и финансови индикатори, по които се отчита готовността на България за присъединяване към еврозоната

Борисов посочи, че на практика сме изпълнили числовите критерии за влизане във Валутния механизъм II (ERM I). Заместник-председателят на ЕК изрази задоволство от намаляването на външния ни дълг, който в края на 2017 г. достигна 25,4% от БВП и нарежда България на трето място сред държавите членки на ЕС с най-нисък размер на консолидирания държавен дълг.

Премиерът Борисов посочи, че провежданата разумна и предвидима фискална политика, относително ниското равнище на държавния дълг – далеч под референтната стойност от 60% от БВП, предприетите от правителството мерки за подобряване на бизнес средата, са довели до повишаване на доверието на инвеститорите и засилване на търговската интеграция на страната ни.

Борисов изрази очакване, че тези положителни резултати ще доведат до по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България.

 

- реклама -