газа

Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна от основните газови връзки

Няма да позволим България да бъде заобиколена от основните газови връзки, които ще бъдат реализирани в Югоизточна Европа, и от основен играч на газовия пазар по отношение на транспортирането, да се превърне само в нетен консуматор на енергия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса за реализацията на газов хъб „Балкан”, която се провежда край Варна.

Борисов допълни, че има личното уверение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб „Балкан” ще се случи.

Според премиера е необходимо най-вече политическо решение, за да се реализират всички важни интерконектори за България.

Затова Борисов настоява да се проведе тристранна среща с участието на България, Европейския съюз и Русия за газа. Целта е да бъдат обсъдени бъдещите доставки на руски природен газ за страната ни и по-конкретно в предлагания газов хъб „Балкан“.

Предполага се, че газовият хъб ще струва 1,5 милиарда евро, а строителството трябва да започне през 2020 г.

Според Борисов всеки, който желае да транспортира синьо гориво по нашата газова система, може да се чувства добре дошъл да го направи. Страната ни ще води преговори с всички, които изявят желание да доставят газ в хъб „Балкан“.

„Няма да позволим България да бъде заобикаляна. Правото ни на вето ще бъде използвано. Когато застанахме зад Украйна, знаехме какво губим“.

Така премиерът коментира отказа на страната ни от строителството на газопровода „Южен поток“ след избухването на конфликта в Украйна през 2014 г.

По думите на Борисов могат да се проведат тристранни срещи с Азербайджан, с Туркмения, с Русия, при желание за сътрудничество от тяхна страна.

„Но трябва да има задължително представител на ЕС, за да не ни дойде след време писмо от Брюксел, в което да не се разрешава даден проект“.

Томислав Дончев: „Балкан” е обединяващ център на всички наши настоящи и бъдещи проекти и партньори

Европейският газов хъб „Балкан” е проектиран като обединяващ център на всички наши настоящи и бъдещи проекти и партньори. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев, цитиран от Фокус.

По думите му, вече са идентифицирани всички потенциални източници на газ за региона и Югоизточна Европа. Разработени са всички възможни различни трасета за пренос и транзит. Определени са и стъпките, които да доведат до успех на проекта.

„Винаги сме считали, че съществува потенциал проектите в газовия сектор да бъдат взаимодопълващи се. Този хъб има за цел да насърчи и да бъде в полза на изграждането на всички проекти и тяхната взаимна свързаност. Защото само тогава можем да говорим за истинска диверсификация и сигурност на доставките”, подчерта Дончев.

На този етап не е коректно да се обявява цена на хъба, доколкото проектът е сценариен, коментира Дончев пред БНР. И допълни, че бъдещият хъб ще позволи на България да купува газ на най-добрата цена. Източниците на газ ще бъдат Румъния, Каспийския регион и Русия.

По повод евентуалната руска тръба, Дончев коментира:

“Позицията на „Газпром“ е последователна. Те искат твърди, даже железобетонни гаранции от страна на ЕК. В този смисъл те не са представени. Но на конференцията има достатъчно руски представители, които следят всички послания тук, като с особено внимание ще бъдат посрещнати изказванията на ЕК”.

Газовият хъб „Балкан“ ще донесе редица ползи на България – нарастваща сигурност на доставки за България и съседните страни, ще има по-ниски цени за домакинствата и промишлените потребители, ще има подобрен достъп до чист природен газ. Това заяви Клаус-Дитер Борхард от дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия.

Борхард допълни, че според прогнозите Европа ще консумира годишно през 2030 година 380 милиарда куб.метра газ. По думите му вътрешното производство на газ в Европа намалява и това означава, че трябва да се запълни разликата между търсенето и предлагането.

- реклама -