ГЕРБ

Борисов: Няма да има милост за никой, който злоупотребява с власт. Иначе партията ни загива

„За мен днешния ден е най-труден. Представяте ли си колко би било забавно сега да оттегля точката за Цветанов и той да остане на постовете си, както направиха в БСП. Очакваше се голям драматизъм, но ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия – осъзнаваме какво изисква обществото от нас. Нашето е отговорно решение и надали всеки, който е вдигнал ръка днес да гласува срещу Цветанов му е било лесно след толкова години съвместна работа.“

С тези думи започна изказването си пред Националното събрание на ГЕРБ лидера на партията Бойко Борисов, което малко по-рано бе гласувало оставката на бившия му вече заместник Цветан Цветанов. Той бе категоричен, че ще бъде безкомпромисен към всеки в партията и на ръководни постове, който злоупотребява с власт.

„Преди 10 години беше достатъчно да кажеш, че Витошка ще бъде пешеходна, да кажеш, че по Струма ще си ходят на море и после ще се връщат, за да си вечерят в къщи, че ще строим естакади. И хората да се зарадват. Но, това вече не е достатъчно. Хората са много по-чувствителни в момента за справедливост. Трябва ли да идват да ми се оплакват на мен и аз да отстранявам кметове -не. Трябва да го правите вие по места“, категоричен бе Борисов.

Именно по тази причина той е предложил създаването на етична комисия, като идеята е към нея да постъпват всякакви сигнали, които първо да бъдат проверявани вътрешно, след което ако се наложи да бъдат предавани на компетентните институции.

Дали не сме станали много лъскави и номенклатура?  Хората усетят ли такова нещо, партията е загинала.

„Когато навремето предупреждавах много хора не ме разбраха – не ме разбраха тия с къщите за гости и други, не ме разбраха и в Пловдив. Няма да има милост за никой, защото партията иначе няма да я има. Избраха ни навремето защото бяхме добри полицаи и давахме справедливост на хората. Всяка година изсветлява икономиката, в битката с контрабандата на цигари България стана световно име как се прави. Затова си позволяваме да вдигаме доходите на учители, полицаи, армията и тн„, подчерта още премиера.

Бойко Борисов също така заяви, че ще членския внос ще стане диференциран и онези, които са на по-високи постове, ще трябва да плащат повече. Така той очаква да се преодолее намаляването на партийната субсидия на 1 лев за глас.

„Всеки на висок пост трябва да плаща повече, защото има по-голяма заплата. Трябва да има диференцирана ставка – за пенсионери, учащи и тн. да има малко или никакво увеличение. А, тези които са на постове заради ГЕРБ да дадат своя по-висок дан. Това ще даде възможност за честност и прозрачност. Имаме 90 хиляди членове. Ключовата дума е справедливост, каза още лидера на партията.

герб

С Дачич сме приятели, разбирам, че ги боли за Косово

Борисов коментира и дипломатическото напрежение, възникнало между София и Белград по повод статута на Косово. „Разбирам колко ги боли сърбите за Косово. Трудно им е”, подчерта премиера.

Сръбският външен министър Ивица Дачич се оказа засегнат от думи на българския министър-председател, косвено засягащи независимо Косово. Борисов бе категоричен, че Дачич му е добър приятел и България ще продължи да помага на Сърбия.

„Не дадох да реагираме много силно, не за друго, а защото разбирам колко ги боли за Косово, трудно им е. В същото време така или иначе ако не се разберат няма перспектива за региона. Но, колкото и да е болезнено там трябва да се разберат – като камъчето в обувката е това, не го ли извадим няма как“, подчерта още Бойко Борисов.

- реклама -