Борисов завод Пазадржик, бизнес Бобоков Радев

Борисов: Не водя война – аз правя заводи, пътища, суперкомпютри

„Не водя война – аз правя заводи, пътища, суперкомпютри”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Пазарджик.

Борисов коментира твърденията на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, че двамата са комуникирали: „От сутрин до вечер всеки се оправдава с мен. А аз никога не съм крил, че познавам целия бизнес”.

Министър-председателят не вижда нищо укоримо в това да помага на бизнеса.

„Помагал съм на Бобоков, водил съм го в Румъния, Турция, Узбекистан. Той е български инвеститор в чужбина и това е нормално. Няма нищо укоримо. Нали, за да открие завод в Румъния, трябва да се отиде там, да се говори и с техния премиер?“, каза Борисов.

Той заяви, че не е момиче, за да си пазя SMS-ите с години.

„Явно някои, които се имат за мъже, са далеч от мъжете и си пазят съобщенията, за да ги показват после”, коментира още премиерът и добави, че подобни теми „само ни отдалечава от големите цели”.

На въпрос за изказванията на Радев, че инвеститорите бягат от България премиерът посочи:

Отдавна не коментирам, а само показвам. Ето днес, и то в пандемия, откриваме нов завод за 1000 работници. Още 8 са в следващите седмици. Вместо да се нападаме, най-добре е да се концентрираме и да подобряваме благосъстоянието на хората. Мярката 60/40 запазва работните места, в новия дизайн тя е с 1,3 милиарда отгоре, но тя не може да продължава безкрай. Затова продължаваме с инфраструктурата, с инвестициите. Усилваме болниците, за да успеем, каза Борисов.

Няма държавен глава, при който да съм бил и при който съветниците да не му дават листче, ако има големи инвеститори, които искат да дойдат. Това не е укоримо, нито наказуемо. Единственото укоримо е да се изкарваш девица, докато укоряваш другите. Не само не е девица, ами нещо по-лошо! Защо е тази истерия – напада нас, за да се оправдава, защото сам каза, че било лошо сближаването и чатовете с бизнесмени. Нормално е да се интересуваш кой ще е посланик, когато си инвеститор в други държави, както е в Нигерия. Защо се оправдава. Какво лошо има, попита реторично Борисов.

За да отида при стария президент на Узбекистан, трябва да се уговориш с него, да се приеме премиерът, да се открие завод. Не виждам за какво е тази истерия сега. Ако е Борисов – това е лошо, ако е Радев е нападение, заяви премиерът по повод разкритите чатове на президента с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

Лош сигнал са скандалите у нас. Сега чух, че президентът казва, че бягали инвеститори от България. Дайте да разберем кои са тези, които бягат. И да извадим списъка с онези, които идват. Със спиране на извънредните мерки, още през юни, започнахме с първа копка във Враца, после суперкомпютъра, продължаваме с Пловдив, със Стара Загора…това са 7 обекта само сега, припомни министърът на икономиката.

Считам, че когато работим, всички страни говорят добре за България, само ние вътре имаме подобни изказвания, подчерта той.

Премиерът Борисов беше поканен да открие в Пазарджик нова логистична и производствена база на фирмата „Ариете Логистикс“.

Логистичният център е изграден от дъщерна компания на немски консорциум, който има завод за авточасти в Пазарджик.

Ще бъдат разкрити 400 нови работни места.

- реклама -