Борисов: Не трябва никоя партия, правителство, да се меси в независимата съдебна власт

„Не трябва никоя партия, правителство да се меси в независимата съдебна власт.“ Това каза премиерът Борисов по време на пресконференция в Пазарджик.

„Прокуратурата е независима власт, аз нямам общо с прокуратурата. Прокурорите си избират прокурори, съдиите – съдии, аз не се меся. Аз можеше да се намеся само с мой кандидат за главен прокурор по закон чрез министъра на правосъдието, който да предложи на Висшия съдебен съвет и аз считам, че дори това трябва да отпадне в закона. Не трябва никоя партия, правителство, да се меси в независимата съдебна власт. И затова не излъчих, а кой са си излъчили прокурорите, дали е подходящ, ВСС ще реши. Какво е това политически партии си предлагат прокурори? Аз не предлагам никого, който стане – той.

прокуратура, главен прокурор, длъжност, власт

„Нинова каза, че аз съм виновен, че не съм издигнал втори кандидат за главен прокурор – що за глупост. Представете си чрез моя министър на правосъдието от моята политическа партия, че бях предложил кандидат за прокурор и какво би станало хипотетично – примерно един Емил Радев, европейски депутат, доказан юрист, предлагат го като втори кандидат, както има право и тя това казва, че аз всъщност не съм предложил. Предлагам го него. Ами, ако го изберат? И изведнъж се оказваме на другия ден евродепутатът Емил Радев главен прокурор на Републиката”., каза още Борисов.

Борисов заяви, че поправката „Артекс” не зависи от него.

Златен век, сграда ДНСК разрешение

„Ние не сме я правили, аз, нито правителството”, уточни още Борисов. Той отрече да са прокарали поправка, която да защитава интереса на строителна фирма, и допълни, че що се касае до интереса на строители и животновъди, те винаги ги защитават: „Защото сме убедени, че само частният бизнес, инициативата, днес всичките тези хора, и от техния труд и конкуренция, може държавата да върви напред. При социализма знаем какво беше – колко пъти са яли луканка на година, ако не си направят.“, коментира Борисов.

А на въпроса кой се опитва да атакува правителството заяви: „Те дори си го разказаха”.

- реклама -