Бойко Борисов коронавирус

Борисов: Не се презапасявайте! Считаме, че нулевият пациент е дошъл от Гърция – Видео

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Личната самодисциплина в ситуацията е много важна. Нека хората да изчакат да не се събират, да минат тези седмици, трябва да си помогнем сами.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание.

Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред. Няма смисъл хората да се запасяват с храни и т.н., това само създава паника и тягостно настроение. Пред болниците ще има патрул, просто за да има кой да предупреди ако има свиждания, да им каже, че това би било лошо за последствията, това значи карантинен период и т.н., добави Борисов.

В 14 ч. съм извикал при мен големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. С много от тях работим – от Велико Търново ще дойдат днес облекла, за да преоборудваме и то в днешния ден. Призовавам нашите сънародници да покажем, че нищо не ни плаши и че сме самодисциплинирани.

Проблемът е, че освен паниката, която се създава, всички държави издадоха заповед за забрана на износ на медицински материали. Ние имаме 4000 новоплатени теста, плюс още 3000, които вече имаме в наличност. В Турция сме уговорили 50 000 маски. Посланикът ни ще подпише договор, за да тръгне камион към България. Следващите мерки ще ги кажем една по една, тъй като искам мерките да ми ги кажат най-добрите специалисти от щаба, допълни Борисов.

В Израел – 7 години затвор, ако човек с карантина тръгне да разпространява вируса. Мисля, че сме достатъчно дисциплинирани. Да, има планувани мероприятия, но ние сега ще ги отменим. Просто трябва да си помогнем сами, каза Борисов.

Борсите се сриват, ще има в световен мащаб тежка финансова криза, така че да сме много единни и дисциплинирани, на макс да работи индустрията, за да помагаме на хората, каза Борисов. Към министрите Борисов се обърна и заяви, че иска да са му на разположение по 24 часа.

Пред болниците съм разпоредил да има по един патрул, който да уведомява близки на пациенти, които искат да ги посетят, че това би било лошо заради карантинен период, каза още Борисов.

- реклама -