Борисов с позиция за Беларус, Радев пак мълчи

Категорично подкрепям заключенията на Европейския съвет по темата „Беларус“. Настояваме Роман Протасевич и София Сапега незабавно да бъдат освободени и да бъде гарантирана свободата им на движение. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във „Фейсбук“. В същото време президентът Румен Радев не спомена нито веднъж принудителното приземяване на самолета в Беларус при участието си в Европейския съвет в Брюксел.

 

„Приветствам и налагането на допълнителни санкции срещу Беларус заради недопустимия и безпрецедентен инцидент с принудителното приземяване на самолета на „Райънеър“ в Минск. Използването на военен изтребител за принудителното приземяване на граждански полет излага на риск не само живота и здравето на всички пътници, но и нарушава всички международни споразумения“, допълва той.

„Уверен съм, че само заставайки единно и предприемайки решителни действия срещу подобни прояви, Европа може да се противопостави на подобни системни нарушения на човешките права и свободи и да гарантира спазването на международния ред“, пише още Борисов.

- реклама -