изиска Доналд Туск
Бойко Борисов и Доналд Туск

Борисов настоява за ясна позиция на ЕС за АЕЦ „Белене”

Премиерът Бойко Борисов е настоял за ясна позиция на ЕС по казуса с АЕЦ „Белене.

Тази сутрин Борисов е имал среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата са обсъдили големите енергийни проекти, които могат да бъдат реализирани на територията на България. Срещата е била по искане на Туск и като продължение на телефонния разговор между двамата през миналата седмица, съобщават от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов е настоял да има ясна и категорична позиция на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център.

Поискал е и да се съгласуват бъдещите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ „Белене”.

„Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство“.

Министър-председателят е настоял да бъде ускорен диалогът между българската страна и ЕК по темата, на фона на неопределеността около проекта „Южен поток” и очакваната от Брюксел позиция за АЕЦ „Белене”.

„България стриктно изпълнява задълженията си като държава-членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на Общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те касаят позиции и решения на ниво Европейски съюз”, посочи Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поел ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми. Туск е гарантирал, че страната ни ще получи становище по проектите, допълват от правителствената пресслужба.

- реклама -