Борисов настоява да отпадне задължителната редукция на наказанията за непълнолетни престъпници

Премиерът Бойко Борисов поиска спешни законодателни промени след убийството на 18-годишната Андреа. Той е възложил на депутатите на ГЕРБ текстовете да бъдат готови в кратки срокове, след комуникация и диалог с прокуратурата. Това стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов с бащата на убитата Андреа Асен Руменов. Тя бе зверски убита от 17-годишния Аксел Олегов в дома ѝ в Галиче.

Внасяме законодателна промяна в случаите на убийства да не е задължителна редукцията на наказанията на непълнолетни. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Вътрешна комисия Маноил Манев след среща с бащата на убитото момиче в Галиче при премиера Бойко Борисов.

Манев отбеляза, че срещата е била изключително тежка.

баща адриана, среща МС
Снимка: БГНЕС

„На срещата премиерът възложи на мен като народен представител и на колегите от парламентарната група по възможно най-кратки срокове с дебат бърз и комуникация с Прокуратурата да изготвим текст, който да махне всичко това. Някои, който извършва тежко престъпление срещу личността, да знае, че по определение, защото е между 16 и 18 години ще му се размине, ще му бъде намалена присъда. Идеята, която вече знаете и познавате, е да няма предварително гаранция за редукция на престъплението за непълнолетни, извършили престъпление срещу личността, да приключи“, каза Манев.

баща адриана, среща МС
Снимка: БГНЕС

По думите му това е законодателната мярка, която ще бъде изпълнена. „Премиерът Борисов категорично застава зад позицията ни и казва, че това не може да продължава така, защото мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания за мерки. Трябва да се случи веднага. Важното е също да подчертаем, че на срещата бяха изложени и мерките, които Прокуратурата започва да провежда по отношение на подобни деца. Те ще получат подкрепата на парламентарната група и на политиците. Те са една крачка в правилната и полезната посока“, допълни народният представител от ГЕРБ.

Снимка БГНЕС

„Много ми е трудно да говоря. Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно тази престъпност да спре. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен, заяви през сълзи бащата на убитата Андреа Асен Руменов.

- реклама -