джипове

Борисов нареди на НСО да върне скъпите джипове на горските стопанства

Премиерът в оставка Бойко Борисов нареди на НСО да върне скъпите джипове на горските стопанства.

„Борисов разговаря с началника на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов и поиска на държавните горски предприятия да бъдат върнати превозните средства, които са били предоставени на службата“, пишат от пресслужбата на кабинета.

Искането на Борисов е свързано със скандала около луксозните джипове, закупени от четири горски стопанства, които в крайна сметка бяха взети от НСО.

„За охраната и транспорта на премиера отговаря НСО и по преценка на службата министър-председателят и екипът му са ползвали превозните средства при командировки извън столицата. Автомобилите са използвани също и за нуждите на чужди държавни и правителствени ръководители при посещенията им в страната, както и за обиколките по границата и бежанските центрове”, посочват от Министерския съвет.

Борисов: Ще си поръчам „Лада Нива“, искате да съм пушечно месо

Малко по-късно, след като върна мандата за съставяне на правителство, Бойко Борисов отново заговори по темата за джиповете.

„Обещавам, следващият път когато стана премиер, ще поръчам в Русия една „Лада Нива” да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал. Вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола… Добре, ще поема и този риск… Но ще бронирам една „Лада Нива” и ще се возя в нея… ще говоря с президента Путин, той няма да ми откаже… за да се возя в небронирана кола и да сте доволни“, каза Борисов.

До скандала се стигна след като стана ясно, че джиповете са купени от фирма, собственост на съученик на министъра на земеделието Десислава Танева, при това на по-високи цени от пазарните. Тогава от земеделското министерство посочиха, че колите ще бъдат използвани за ловен туризъм от шейхове, милионери и други платежоспособни гости.

Разследване на bTV пък показа, че три джипа, купени през декември 2015 г. от три държавни горски стопанства, се ползват от НСО. Тази сутрин зам.-министърът на земеделието и храните в оставка Георги Костов обясни, че техника от държавните горски предприятия е предоставена и на други държавни институции. Като пример за това той посочи техника на пожарната и на манастира на в Атон на стойност над 300 хил. лв. и 25 коли със смесен състав полицаи и горски, които в момента охраняват границата с Турция.

На въпрос дали са се възстановили разходите направени за джиповете за горските стопанства инж. Костов отговори:

„Искам специално да обърнете внимание на разликата от 2014, 2015 и 2016, в която се вижда, че инвестицията, направена през 2015 вие казахте, че струва над 500 хил. лв., разликата в приходите от организиран ловен туризъм за 2016 г. е над 500 хил. лв., т.е. тази инвестиция се е покрила„.

Зам.-министърът на земеделието и храните обясни, че средствата са харчени целесъобразно.

- реклама -