Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС, управляващите, грешки, година
снимка: Официална страница във Фейсбук/ Boyko Borissov

Борисов намекна кого ще предложи ГЕРБ за премиер и критикува Радев: Заради антиваксърството имаме най-много починали

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намекна какъв човек ще предложи ГЕРБ-СДС за премиер след изборите в неделя. Според социологическите проучвания коалицията на Борисов ще бъде първа на парламентарния вот. Пред Нова телевизия бившият премиер обяви, че е най-подготвен за управление на кризи, но ще издигне надпартиен кандидат.

„Ако погледнем кой е най-подготвен за премиер в такива кризи – това съм аз. Но за мое голямо съжаление и Румен Радев, и аз – едната част от българите не искат да изчегъртат нас, а друга – него. Можеше двама силни и опитни в кризата да се справят по-добре”, каза Борисов.

И допълни:

„Ако ние сме първи вече за трети път, не можем да държим стотици хиляди хора, гласували за нас, без да им дадем перспектива. Ако съм аз, това, което искат нашите избиратели – ще раздели държавата. Ако е партиен, след мен бих сложил Томислав Дончев – но и него няма да го възприемат, защото е обвързан с нас. Затова ще заложим на подобни хора от типа на Лозан Панов. Имам името в главата си – говорил съм с него и имам съгласието му, но има значение дали ще е той, или подобен на Лозан Панов човек. На този кандидат за премиер ще му дадем 100% правото да избере министри и да ги договори с другите политически партии”, обясни модела, по който ще подходят от ГЕРБ. Каза обаче, че няма да залага на експертен състав.

„Това е измишльотина министри-експерти. Не работи така нито партийната, нито държавната система на администрацията. Той може да е експерт, но когато партията/ите му кажат да вдигнат с 30-40-300 лева, той като експерт казва, че не може и така ще счупите държавата. Или го правиш, или си експерт“, каза Борисов.

„Сега ще предложим само премиер, ако не го одобрят, ние ще започнем да поставяме условия – да постигнем 70 % ваксинации, защото ЕК каза, че възстанояването на българската икономика се отлага заради ниската степен на ваксинацията и високите цени на електроенергията. Ако се приложи нашият модел, се връщат старите цените на енергията. Румен Радев е голямата щета на държавата. Той раздели партиите и сега те са анти-Радев и про-Радев и анти-Борисов и про-Борисов“, каза още Бойко Борисов.

Борисов обясни, че не се е изправил срещу Румен Радев, защото „имало по-добри кандидати”.

„Лозан Панов, професорът Герджиков. Тук трябва обединител – аз съм работник, аз съм практически човек и затова народът ме е избирал три пъти”, уточни той.

И каза, че никога не го е привличал президентският пост.

Стигна се до напрежение между Борисов и водещия Виктор Николаев заради намеци за коалиции между ГЕРБ и ДПС.

„Въпросът ви е моят отговор. Въпросът ви не е коректен“, на няколко пъти се обърна Борисов към Николаев, докато не получи правилното питане с кого би се коалирал“.

„Ние сме партия на център дясно, ние сме партия на ЕНП, още повече, че в коалицията е и СДС. Нашите съюзници са ДБ и партията на Кирил Петков. Христо Иванов и компания се договориха с ДПС в предишния парламент, за да се договорят с комисиите. И договориха двете най-големи комисии“, заяви Борисов.

„Аз когато имам какво да си кажа с ДПС, както в Кърджали, отидох при Лютви Места на мегдана, пихме едно кафе и се разбрахме, идвал е Карадайъ, идвал е и Пеевски с него и сме договаряли къде какво е трябвало да се направи за кметовете и населените места“, каза още Борисов.

И допълни:

„Когато е трябвало да ми подпомогнат бюджета. Когато трябваше да купим „Грипен“-ите на Радев, ни подкрепиха Когато има нужда и ни трябват да ни подкрепят го казвам публично, но тези спекулации. С ДПС бяха Христо Иванов и Мая.“

Борисов отново разкритикува и справянето с пандемията. Показа зеления си сертификат след ваксинацията и заяви:

„Ето моя сертификат, да го покажа. Нека някои от вашите колеги попита Радев къде е неговият сертификат, аз не вярвам, че се е ваксинирал. Следствие на това антиваксърство негово и на Кацаров, ние имаме отново много починали“, каза още Борисов.

- реклама -