белодробна трансплантация

Борисов: Начертахме мерките за лечение у нас на българите, нуждаещи се от белодробна трансплантация

Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена.

Тримата обсъдиха възможностите, които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант“.

Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България

Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България. Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

„Всяка година по петима българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, ще бъдат оперирани в клиника във Виена. Проф. Клепетко е спасил живота на стотици хора, включително и български граждани и е голям приятел на България. Днес проведохме изключително конструктивни разговори и начертахме стъпките, които предстоят пред нас, относно донорството в областта на белодробната трансплантация. Подписахме споразумение за обучение в областта на белодробната трансплантация – то ще даде възможност за обучение на наши специалисти, като целта е до началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършват на територията на нашата страна“, обясни след срещата министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

 

- реклама -