Бойко Борисов, туризъм, среща, предложение, сектор, коронавирус, ваксинация

Борисов на среща за туризма: При уж лошия модел курортите бяха пълни, сега ще са празни, защото сме в лилавата зона

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на туризма Николина Ангелкова и кандидатът за депутата проф. Асен Балтов се срещнаха в централата на ГЕРБ с представители на Националния борд по туризъм.

Мартин Захариев заяви, че е недопустимо Министерството на туризма да бъде „сирачето“ на Министерския съвет, защото има най-малък бюджет, а носи 10% от брутния вътрешен продукт.

„Министерско сираче е Министерството на туризма – от 17 министерства това е най-бедното. Това е несправедливо, защото приносът му в БВП е 1/10“, каза Захариев.

И предложи мярка за увеличаване на туристите у нас – за всеки влязъл чуждестранен посетител у нас държавата да плаща по 10 лева на сектора за маркетинг.

По думите му така за 5-6 години туристите у нас ще се увеличат до 10 млн. души.

„Това да бъде облечено в закон, а тези средства след това се връщат в държавния бюджет.“, категоричен беше Захариев.

Той заяви, че тази практика е въведена в Германия, където работи като часовник и те са готови да работят заедно с новия концесионер на Летище „София“, който също е готов за осъществяването на тази идея.

Той подчерта, че до момента не е имало никакво разбиране от служебния министър на туризма.

„Стела Балтова, като чакат следващия министър с надежда, че нещата ще потръгнат.“, обясни той.

В отговор лидерът на ГЕРБ обеща, че това предложение ще бъде внесено в Народното събрание от страна на ГЕРБ в следващия парламент. И припомни колко е лоша ситуацията за туристичческия бранш в момента:

„Днес има 166 души починали. Това е огромен проблем за зимния туризъм, който се задава. Миналата година, при уж лошия модел на Борисов, всички курорти бяха пълни. Сега Европа ще е пълна, а ние ще сме празни, защото сме в лилавата зона. Затова и Балтов е тук, за да призоваваме за ваксинация“, заяви Борисов и допълни, че в момента се опитваме да излъжем с тези „зелени“ сертификати, но всяка държава си има посолство.

„Днес Кацаров започна да говори с моите думи, но защо днес, а не преди 4 седмици. Нямаше да отида аз, проф. Балтов, проф. Кантарджиев и да се вземат общи решения. Радев излиза и вика: „Не ми е до Борисов“. Какъв им беше проблема за „Хемус“, че я спряха, а ние искахме до 2023 да е готова и хората да пътуват нормално.“, допълни лидерът на ГЕРБ.

„В рамките на тези 10 години колко пречиствателни станции сме направили за Черноморието, милиарди вложихме, за да имаме гарантирано море, отсече Борисов. Над 100 милиона отидоха за Созопол, мръсната вода там течеше на плажа и така до Лозенец, и Слънчев бряг и Бургас и Сарафово, Варна, Златни пясъци, Приморско Несебър, всичко се пречиства – огромни инвестиции са направени от страна на държавата за туризма. Същото е и в планините. Но като тръгна,, ми викат: Стига си говорил за пречиствателни станции…а като идеш преди на море и детето с разстройство“, припомни бившият премиер.

Той допълни, че напролет от магистрала „Тракия“ ще е готово до Слънчев бряг трасето, което е огромно съоръжение финансирано от правителството на „Борисов 3“ и ще се ползва главно от туристите.

Борисов цитира лошата прогноза на Европейската банка за развитие, която дава изключително ниски оценки за икономическия растеж на страната ни за последните месеци. Той отчете, че строежите на пътищата към зимните курорти са спрени.

„Наистина, това, което се случва със зелените сертификати е пряка опасност и за туристическия бизнес“, каза проф. Асен Балтов. Заповедта на Кацаров заблуждава хората, че могат да ходят напред-назад и това допринася за разрастване на пандемията. Постоянно надлъгване има, посочи той.

„Изчегъртаха експертите, от операция го извадиха и го уволниха“, заяви Борисов за Балтов.

„Гонехме 150 млрд. БВП, ако не беше ковид. Ние ще ги достигнем, като минат артистите и измамниците. Тази седмица сме изгубили повече хора, отколкото от катастрофи за цяла година. 166 души са един голям самолет на ден. Но, ако се увеличи ваксинацията и ако се спаси зимният туризъм…а сега туристите знаят, че тук е развъдник“, заяви той.

Полина Карастоянова и Захариев подчертаха, че най-голямо разбиране и непрекъснат диалог са имали с Николина Ангелкова в качеството й на министър на туризма, а и след това тя е продължила да работи с тях.

„Ние не сме срещу никого, ние сме с всеки, индустриална организация сме и работим с който кара влака, заяви още Захариев и заяви, че болката е за пари и за уважение“, заяви Захариев.

„Ние сме единствената организация, член на световния борд по туризъм“, заяви Карастоянова.

„Ако бях министър-председател щях да направя план Маршал за туризма и да рекламирам“, каза Красимир Гергов.

- реклама -