Борисов на среща с Йълдъръм: Газовата връзка с Турция може да бъде открита до края на юни – Видео

Ще можем да открием разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец“ и очистно съоръжение „Недялско“ в края на юни.

Това е казал премиерът Бойко Борисов на срещата си с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде кореспондентът на Flashnews Петрина Василева.

„Проектът е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност между България и Турция“, е подчертал той. „Изпълнени са всички строително-монтажни работи, предстои въвеждането на строежа в експлоатация. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция за 14 млрд. куб. м. до 15,7 млрд. куб. м. годишно“, е обяснил премиерът.

„Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в ревересивна посока – от Турция към България“, е изтъкнал Бойко Борисов. Бинали Йълдъръм е благодарил на Бойко Борисов, че е дошъл и е приел срещата. Бойко Борисов го е уведомил, че министърът на икономиката Емил Караниколов ще остане на официалното откриване на ТАНАП. Премиерът му е разказал, че на срещата си с Владимир Путин, той го е информирал за разговорите си с Реджеп Ердоган за отклонението в тръбата.

Йълдъръм е посочил, че отношенията между България и Турция са специални и е подчертал, че двете страни са пример за добри съседи, които си помагат и се уважават.

Турският министър-председател е благодарил на Борисов и за политиката по отношение на мигрантите.

Той е отбелязал, че и миналата година на рождения си ден Борисов е бил в Турция, и е поздравил българския премиер за празника му, който предстои утре.

Борисов и Йълдъръм са отбелязали ръст в икономическите отношения между двете държави и традиционно добрите тенденции в туристическия сектор.

Двамата са подчертали и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани и в двете страни и един от примерите за това е църквата „Св. Стефан“ в Истанбул. 

Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това на всички срещи по Западните балкани повтарям думата “мир”, е обяснил Борисов пред турския си колега.

От българска страна, гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП ще бъде икономическият министър Емил Караниколов.

В момента е изградена и загазена отсечката на TANAP от турско-грузинската граница до гр. Ескишехир (близо до Бурса). По този начин след 12 юни 2018 г. първият газ от Втората фаза на находището Шах Дениз 2 (Азербайджан) ще започне да се доставя за турския газов пазар и основно за индустриализираната западна част на Турция (Бурса, Измир, Истанбул и др.).

Отсечката на TANAP от гр. Ескишехир до турско-гръцка граница (гр. Кипи) в момента се изгражда. Строителните дейности са изпълнени на 80%, като включително се изгражда и подводната част – преходът през Дарданелите. Тази отсечка на TANAP ще осигурява транзита на азербайджанския природен газ за подаването му в Трансадриатическия газопровод (TAP), т. е. за европейския газов пазар. Отсечката е предвидена да влезе в експлоатация координирано с TAP, т.е. в началото на 2020 г.

След Турция премиерът Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина.

- реклама -