Борисов

Борисов на четири очи с Ердоган

По време на посещението си в Турция, Бойко Борисов се срещна и с президента на страната Реджеп Ердоган. Разговорите между двамата се състояха в двореца
Долмабахче.

По-рано премиера обсъди проблемите с бежанците и желанието на Турция да пътува безвизово в ЕС заедно с премиера на страната Бинали Йълдъръм.

И с Ердоган са говорили за емигрантите

„С президента на Турция Реджеп Ердоган обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход“, написа във Фейсбук профила си Бойко Борисов.

Той подчертава, че има възможност да реши проблема за България още днес като подпише индивидуално споразумение с Турция, но това би било за сметка на Гърция, Македония и други европейски държави. Но, „Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария“, заяви премиера.

Борисов благодари на Турция за изразената подкрепа и готовността им не само да спазват договора за бежанците, но и за ангажимента да намалят мигрантския натиск и товара на България. От своя страна Ердоган е изказал благодарност за позицията на страната ни след опита за преврат в Турция.

Утре Бойко Борисов и министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения и Хърватия, както и австрийският канцлер ще се срещнат в Германия под шапката на Ангела Меркел. Основни теми на разговорите ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на европейския съвет през септември.

В

- реклама -