Борисов

Борисов: МВФ одобрява по-големите разходи на правителството в отговор на ковид кризата – Видео

„Мерките на правителството, взети заради пандемията през последните месеци, са изключително правилни. Това се посочва в заключенията на мисията на МВФ в България, което означава, че сме на верен път“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, което се проведе онлайн.

Международният валутен фонд одобрява по-големите разходи на правителството в отговор на кризата, свързана с пандемията от Covid-19.

В доклад на Фонда за България се казва, че увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор е мярка, която ще е от помощ за овладяване на кризата. Аз винаги вярвам на международните и финансови икономически институции.

Премиерът Борисов подчерта, че в доклада на Фонда се препоръчват още повече средства да се дават за образование и че следващата година в тази сфера ще се инвестират допълнително още 700 милиона лева.

„Необходимо е всеки ден да се опровергават лъжи и манипулации, които целят да плашат хората и да създават усещане за катастрофа. Затова аз винаги вярвам на международните и финансови икономически институции“, посочи още премиерът Борисов.

Мисията на МВФ у нас не очаква рязко увеличение на безработицата благодарение на мерките в сферата на заетостта. Според експертите фискалният дефицит ще бъде по-нисък от планирания, а салдото би следвало да остане на излишък. Затова министър-председателят Борисов призова министрите да продължават със социално-икономически мерки, които са в полза на бизнеса и гражданите. „Важно е да има и мерки за фискална консолидация в средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно“, отбеляза премиерът пред членовете на кабинета.

От МВФ са отбелязали, че страната ни е направила още една крачка за интеграцията си с партньорите от Европейския съюз, като се присъедини към Валутния механизъм II и Банковия съюз.

- реклама -